Balatonboglári halászléfőző verseny
Helyszín Balatonboglár, Strand sétány
Időpont
Aki úgy gondolja, hogy finom halászlét tud főzni, most kipróbálhatja magát, ugyanis halászléfőző versenyre várnak minden érdeklődőt a borudvar mögötti területen.

A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással. A valódi népi halászlének a sok és jóféle hal (főleg a ponty), a sajátos elkészítési mód, a szolgafa és bogrács, a megfelelő és egyéb fűszerek mellett fontos és elmaradhatatlan kelléke a paprika, azaz a „törökbors”, és a vöröshagyma. Már a 19. századtól különféle készítési hagyományok alakultak ki a Tisza mellett, a Duna mindkét oldalán, a Balatonnál, a halásztanyákon és a polgári konyhákon. A klasszikus szegedi halászlé lényeges eleme például a passzírozás. A halászlé főzését akkor kell befejezni, ha a hüvelyk- és mutatóujj összeragad az étel gőzében.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva