Töklámpás Fesztivál Szőlőskislakon
Helyszín Balatonboglár, Fő utca 2
Időpont
Telefonszám
Fantáziadús töklámpások népesítik be a fesztivál idején Balatonboglár-Szőlőskislakot. Megrendezik a Tökéletes tökételek sütő-főző versenyét és további színes programokkal várják az érdeklődőket a Szőlőskislaki Művelődési Házba.

A magyar néphagyományokon alapuló verseny célja nem az Amerikából begyűrűző Halloween szokások népszerűsítése, hanem a hagyományos magyar kreativitás bemutatása. Hazánkban is vannak hagyományai a töklámpás készítésnek.

A verseny nagyszerű családi mulatság. Hosszú hetek munkája előzi meg a fényáradatot. Megindul a „tökbiznisz”, jönnek a jobbnál jobb tervek, mindenki új technikákat dolgoz ki a tök megmunkálására. Hogy milyen egy világító tökmobil, tökföldgömb, tökgomba, töksüni, Hamupipőke tökhintaja, a Hupikék törpikék tökből, netán egy tök-váza tökvirágokkal? Érdemes megnézni!

A délelőtt folyamán 10 órától rendezik meg a Tökéletes tökételek sütő-főző versenyét. A versenyen bármilyen tökből készült étellel részt lehet venni. A sütőtök krémlevestől a tökös-mákos rétesen át a tökbefőttig sokféle étellel várják a gasztronómia iránt érdeklődőket.

A fesztivált gyermekprogramok, kisvonatozás, hintóztatás, vásári komédia, gólyalábasok előadása, kézműves vásár színesíti. Szombaton este Tökös Bált rendeznek.
Vasárnap a 14 órakor kezdődő eredményhirdetésen kiderül, kik faragták a legszebb, legötletesebb, legkülönlegesebb tököket.

A töklámpák a XIX. században főleg az alföldi kukorica-termesztőtájban terjedtek el. A töréssel egy időben a takarmánytököt is felszedték a földeken, egy-egy szép példányt emberarcúra alakítottak ki, a torz figurákat ijesztgetésre vagy éppen világításra használták, gyertyát helyezve a kibelezett tökbe. Addig folyt esténként a fosztás, amíg a gyertya ki nem hunyt. A töklámpa a kukoricafosztással együtt lassan elvesző népszokásunk.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva