veol.hu/Tóth B. Zsuzsa | 2022.05.27. 20:00
Az új magyar Provence lenne a Lesencevidék
Az öt település Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt keretében megvalósítandó infrastrukturális fejlesztéseit és kulturális, művészeti programjait mutatták be.

Amint elhangzott, a térségi kezdeményezés a Lesencevidékhez tartozó önkormányzatok összefogásának része. Az önkormányzatok (Lesenceistvánd, Balatonederics, Uzsa, Hegymagas és Zalahaláp) több együttműködéssel a hátuk mögött indították el a Lesencevidék kezdeményezést.
A mikrotérségi összefogás többek között gazdasági, turisztikai, kulturális, intézményi együttműködésre fókuszálva igyekszik a térséget hatékonyabban fejleszteni, láthatóbbá tenni, hogy az új magyar Provence legyen.
Az öt település EKF támogatást nyert kulturális és művészeti programokra, így számos rendhagyó, magas művészeti értéket képviselő program valósul meg a térségben 2022 nyarán. A programok megvalósítását segítik az VEB2023 EKF által biztosított, később a települések lakosságát is szolgáló infrastrukturális fejlesztések Zalahalápon, Lesenceistvándon, Uzsán, Balatonedericsen.

A Haláp-hegy teteje fesztivál helyszín lesz a jövőben, a helyszínen beszélt a tervekről Markovits Alíznak, az EKF vezérigazgatójának Bedő Lajos (balról) és Dancs Zoltán (jobb szélen)
Fotó: veol.hu

Zalahalápon a Haláp-hegy infrastruktúrájának fejlesztése valósult meg. Az akár kétezer fő befogadására alkalmas fennsíkra vizet, villanyt vezetnek, tűzivíz tartályt építenek ki, hogy zenei, kulturális programok helyszíne lehessen. A bányászat által megsebzett, mégis izgalmas tanúhegyének kiváló akusztikai előnyét kihasználva szeretnénk a nagyközönség elé tárni zenei koncert szervezésével.
Dancs Zoltán projektmenedzser bemutatva a helyszínt, hangsúlyozta, hogy a hasznosítás ötletét az EKF támogatás segít megvalósítani. Bedő Lajos polgármester megköszönte a lehetőséget és arról beszélt, hogy a természetvédelem mellett a programturizmus is fontos cél. A projekt célja olyan zenei értékteremtő program létrehozása, mely meghatározó lehet a térség kulturális életében. A tervek szerint június 11-én fellép a Bikini és a Kóbor Band Zenekar.

Lesenceistvándon a Kultúrház szabadtéri színpadát korszerűsítik, szelfi pontot alakítanak ki. Lesencevidéki Kortárs Művészeti Fesztivált rendeznek alkotótáborral, kiállítással. Tóth Csaba polgármester elmondta, hogy az intézmény udvarát, mint a falu egyik legértékesebb pontját zeneudvarnak álmodták meg, mostanra elkészült a színpad fedése és a további fejlődés is küszöbön áll. A település a turizmusban, azon belül is részben a szakrális látja a kitörési lehetőséget, ennek érdekében tematikus út kialakítását tervezik.

Uzsán megújul a közösségi tér, művésztelepet alakítanak ki, kiállítást rendeznek. Jelenleg éppen korszerűsítik a program keretében belül már felszerelt művelődési házat, annak terasza színpadként is funkcionál majd. Továbbá kápolna és turisztikai célú épület kiakaítását tervezik – mondta Táborosi László polgármester.

Balatonedericsen a tájház felújítása valósul meg, szelfipont készül, a kulturális, művészeti projektben kiemelt szerepet kap a víz, a vízparti helyszín, a balatoni életérzés.

Hegymagason a meglévő adottságokra építve fejlesztik a kulturális életet, a Zenés Esték a Szent György-hegyen programsorozat mellett meseolvasást népszerűsítő programokat és orgona estet rendeznek.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva