Mihály Szilvia | 2022.04.18. 10:00
Kiakad a cukiságmérő / lógó fülű kecskék a Balatonnál
Még a nyusziknak sincs olyan kajla fülük, mint ezeknek a balatonedericsi kecskéknek. Nézd meg videóinkat, képzeletben te is simogasd meg őket, és tudd meg azt is, hogy mi a titka a sajtkészítésnek.

Lógó fülű kecskék

Különleges lógó fülű kecskékre bukkantunk a balatonedericsi határban. A szelíd, kíváncsi állatokat azonnal a szívünkbe zártuk, ismerkedéskor megszaglásztak bennünket, majd hozzánk bújtak. A Balaton-felvidéki Anglo-Núbiai Kecskefarmon Golobár Ildikó és Gábor Arnold a multinacionális munka világából lépett egy nagyot, és kezdett bele az állattartásba.

 

Ildikó Tapolcai születésű, és bár férjével már az ország több részén is laktak, a balatonedericsi költözés során érezte azt, hogy hazatért. Anyai ágon a családfájuk több mint 300 évre visszavezethető erre a balatoni településre.

Golobár Ildikó hazatért Balatonedericsre
Fotó: Mészáros Annarózsa

– 2020-ban kezdtünk el a kecskékkel foglalkozni. Azt gondoljuk, hogy a kistermelői élelmiszer előállításé és az önellátásé a jövő, a kecskék tejéből sajtot készítünk, tyúkokat pedig a tojásuk miatt tartunk.

– Miért ezt a ritkán látható kecskefajtát választották?
– Bár a kinézete alapján is nagyon tetszettek az állatok, nem ez volt az elsődleges szempont. Az Anglo-Núbiai kecskéknek van a legjobb teje ahhoz, hogy jó minőségű sajtot készíthessünk belőle. Az ízletes, krémes ízű tej zsírtartalma a legmagasabb a kecske fajták között. Az állatok nem igénylik a nagy területet, mint a parlagi kecskék, jobban szeretnek bekuckózni, összebújni az istállóban.

Irodából az istállóba

– Még nem főállásban foglalkozunk velük, a multivilágban dolgozunk, ez egy nagyon nagy életmódváltás. Az állatok körül minden munkát mi végzünk, az etetés, tisztán tartás, fejés, sajtkészítés is a mi feladatunk.

Nézz meg egy etetést!

 

– Ez tökéletes terápia visszatalálni a természethez, önmagunkhoz. Bár most annyi szabadidőnk sincs, mint korábban volt, mégis nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lettünk. Más lett az életszemléletünk, csak azt bántuk meg, hogy nem korábban kezdtünk el ezzel foglalkozni. Viccesen azt szoktam mondani, hogy mostanában a legjobb barátom a vasvilla – mondja Arnold. – Az az érzés, ahogy megölelem a kecskét, ahogy viszonyulnak hozzánk, leírhatatlan, sokkal ragaszkodóbbak, mint egy kutya. Teljes mértékben családtagok, minden állatnak neve és külön személyisége van. Úgy beszélünk róluk, mint a gyerekekről, mert úgy is viselkednek. A legnagyobb öröm, ha ők jól érzik magukat.

 

Folyamatosan tanulunk, ez egy alkotási folyamat. Együtt élünk az állatokkal, az élő tejjel. Bár elvégeztük az összes iskolát, tanfolyamot, és minden felehető szakirodalmat átrágtunk, az állatok mellett nincs két egyforma napunk. Amennyire lehetett, megfontoltan vágtunk bele ebbe az életformába, évekig készültünk rá. A mottónk az volt, hogyha van egy jó A terv, nem lesz szükség a B-re.

Ellés a WIFI-s istállóban

– Itthonról dolgozunk, volt, hogy ellésre várva a WIFI-vel ellátott istállóban ültem a laptop mellett, nehogy lemaradjak a születésről – mondta Ildikó. – Bár az állat nem igényli, hogy ott legyünk, amikor kicsinyük születik, nekem fontos, hogy lássam, hogy, akit felneveltem, egy utódot hoz a világra.
Egy újszülött állat 2,5 -3 kg-os, a fülük már születéskor is nagy, a testükkel együtt nő tovább. Az anyák az esetek 60 százalékban kettőt ellenek, 20-20 százalékban egyet vagy hármat. A kicsiket cumisüvegből etetjük, négy óránként esznek, éjjel kettőkor is felkelünk és kijövünk hozzájuk. Az első egy hónap a nehezebb, három hónapos korukig cumiztatjuk a kicsiket.

Szia, kapok szénát?
Fotó: Mészáros Annarózsa

A jó sajt nem kecskeszagú

– Egy éven át kísérleteztünk, készítettük a sajtokat, mire árusítani kezdtük. A barátaink és a családtagjaink kapták az első kóstolókat egy piackutató kérdőív kíséretében, amin visszajelzéseket vártunk tőlük. Reggeltől estig sajtot ettünk sajttal – nevetnek. – Nincs két egyforma sajt, a tej mindig más, függ attól, mennyit legel kint az állat, milyen takarmányt eszik, milyen laktációs periódusban van. A fejéshez zárt rendszerű fejőgépet használunk, a tejet a feldolgozásig zárt edényben, megfelelő hőfokon tároljuk. Minden sajtunk saját kezűleg, szívvel-lélekkel készül, nem használunk nagyüzemi sajtkészítési technikát, csak pasztőrözött kecsketejet, kultúrát és oltót.

Ez a kecskesajt nem kecskeszagú
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Sajnos a kecsketej és a sajt íze sokak számára elrettentő, büdösnek gondolják. Ha az előállítási technika rossz, akkor valóban nem lesz jó a végtermék. Ez most a kecskések nagy feladata, megmutatni az embereknek a jóízű kecsketejet. Tízből nyolcan alapból elutasítják a kecskesajtot, meg sem kóstolják. Ha sikerül őket rábeszélni a termékünkre, akkor megdöbbenve mondják, hogy ennek a sajtnak nincs is kecskeíze. Terveink szerint nyílt napokon az érdeklődő családok bepillanthatnak a mindennapi munkafolyamatokba. Az álmunk, hogy minél több iskolás, óvodás csoport is jöjjön hozzánk, hogy a gyerekek lássák, megszeressék, etessék, megfogják az állatokat, és megkóstolják a tejükből készített termékeket.

Imádják a gazdájukat
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Többféle sajtot, gomolyát, grill sajtot, lágysajt golyókat készítünk natúr és fűszeres változatban. A fűszerek szárított formában, saját receptúra alapján kerülnek a sajtkészítményekbe. Kóstolható kecsketej, joghurt és lesz körözött is.

 

Nézd meg a balatonedericsi farmon készített képeinket!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva