Tóth B. Zsuzsa/veol.hu | 2022.09.24. 08:00
Népszerűsítik az orgonajátékot Nemesvitán
A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében rendezett orgonakoncert-sorozat harmadik programjával a XVI. Ars Sacra Fesztivál rendezvényeihez csatlakozott a település.

Az eseményt hagyományteremtő és közösségépítő céllal hívták életre a szervezők. A programok összeállításánál elsődleges szempont volt, hogy a nyári csúcsidőszakon túl is vonzó, sok embert megmozgató rendezvényekkel várják a településre látogatókat. A lokális értékekre építkezve fejlesszék a térség iránti kulturális és gazdasági keresletet. A helybe érkező vendégek több napra látogassanak el a régióba, számukra tartalmas, színvonalas, főként a helyi értékeket megismertető programokat és élményeket nyújtsanak.

A nemesvitai templomban Soós Gábor orgonaművész és a Richter Kamarakórus tagjai: Bognár Krisztina, Horváth Loretta, Koczor Kristóf és Molnár Péter adott koncertet

 

Az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódó események programja a zene szeretete mellett az orgonajátékot és hangszert népszerűsíti más hangszerek hangzásával és énekhanggal kiegészítve, ezzel is megmutatva a hagyományosan a vallási élethez kapcsolódó hangszer sokszínűségét és a benne rejlő lehetőségeket. A magas szakmai színvonalú eseményen Orgona- és kórusmuzsika a katolikus liturgiában címmel Soós Gábor orgonaművész és a Richter Kamarakórus tagjai: Bognár Krisztina, Horváth Loretta, Koczor Kristóf és Molnár Péter adott koncertet. Az emlékezetes zenei élményt nyújtó műsort Ruppert István Liszt Ferenc-díjas orgonaművész együttműködésével és szakmai vezetésével állították össze, aki ismertette a koncerten elhangzott darabokat a közönség számára, így a hallgatóság aktív részesévé válhatott a zenei ismeretterjesztésnek.

Az eseményekről Csali Nikolett nyelvi moderátor német, angol és horvát nyelven tájékoztatta a vendégeket.

Nemesvitai templom orgonája

Csali János polgármester örömét és köszönetét fejezte ki a kiváló művészeknek. Mint mondta, a program célja, hogy felhívja a figyelmet az orgonához kapcsolódó zenei élmények kimagasló kultúraformáló erejére, valamint, hogy értékes ismereteket közvetítsen a hangszer történetével, működésével és jövőjével kapcsolatosan. Hangsúlyozta, hogy az aktív közösségi szerepvállalás keretében megvalósuló programokkal erősíteni tudják a kulturális szakágazatok, összességében a kultúra ismeretanyagát, módszertani eszközeit, és gyarapíthatják a kulturális tőkét. Az orgonakoncert-sorozat megvalósítása értékteremtő fejlesztéseket hoz létre.

A folytatásban szeptember 24-én, szombaton 17 órakor Luther öröksége az evangélikus egyházzenében címmel a Richter kamarakórus és Ruppert István orgonaművész lép fel.

Szeptember 25-én, vasárnap Zsoltárfeldolgozások és improvizáció a református istentiszteleteken címmel Tóka Ágoston orgonaművész és a Richter Kamarakórus tagjai adnak koncertet.

 

Nemesvitára tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Nemesvita – hivatalos

 



 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva