Mihály Szilvia | 2020.08.25. 06:00
Nézd meg a gyufából készült balatoni kastélyt!
Balatonedericsen a hónap végéig te is megcsodálhatod az 14 500 db gyufaszálból készített hátborzongató Fekete-kastély makettjét.

Korábbi cikkünkben már olvashattad, hogy egy pécsi nyugállományú rendőr alezredes, Szűcs Pál elkészítette a balatonedericsi Fekete-kastély gyufamakettjét. A mester közel 50 éve, naponta több órán keresztül dolgozik alkotásain, eddig 16 makett – 11 kastély, 1 palota és 4 épület- került ki a kezei közül.
Itt mindent megtudhatsz a gyufaszálak művészéről!
Legutóbbi műalkotása a hátborzongató, a legendák szerint kísértetlakta balatonedericsi Fekete-kastély.

A balatonedericsi Fekete-kastély

A kastély mását számos kicsinyített épülettel együtt augusztus 30-ig te is megnézheted a balatonedericsi Művelődési Ház ingyenesen látogatható kiállításán. A kiállításon látunk skót és német kastélyt, bajor házat, itt van a kicsinyített ladi, turai és tiszadobi kastély is.

A neuschwansteini kastély makettje

A falon a kastélyok képei, így tényleg össze tudjuk hasonlítani a maketteket az eredeti épületekkel.

Ahogy az üvegbúra alá rejtett épületek mellett guggolva fotóztam, azon merengtem, mekkora türelem és alázatosság szükséges ehhez az alkotómunkához. Már a fényképeken lenyűgöző az az aprólékosság, ami ezeken a műveken látszik, de közelről nézve még különlegesebbek az épületek.

A balatonedericsi Fekete-kastély

Valóban, minden apró részlet, korlát, stukkódísz látszik a Fekete-kastély épületén, ami gyufaszálakból felépítve már nem is olyan félelmetes, mint a valóságban.

A balatonedericsi Fekete-kastély

Kattints ide és tudj meg mindent a különös épületről!

A 9 mm-es szobrok látványa lenyűgöz, hihetetlen, de hét hónapon keresztül napi 5-6 órán át építette a mester ezt a 48 x 33 cm-es alapú makettet. Közel 15 ezer szál gyufa kellett a műhöz, nézd meg, milyen aprólékosan ki van dolgozva minden részlet.

Augusztus 29-én és 30-án személyesen is találkozhatsz Balatonedericsen Szűcs Pállal, aki szívesen megmutatja az épület titkos részeit is.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva