Krausz Andrea | 2023.05.11. 14:00
Őskori csontokat is találtak a balatoni barlangban
A legek közt jegyzik a balatonedericsi barlangokat. Az egyik 200 méter mély. Egy másikban őskori csontvázat találtak. A Csodabogyós-barlangban pedig mi magunk is barlangászok lehetünk néhány órára.

Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén számos barlangot fedeztek fel. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park látványossága, a 6,5 kilométer járathosszúságú és 145 m mélységű Csodabogyós-barlang a nagyközönség számára is látogatható. Különlegessége, hogy nem kiépített sétaúton, kivilágított folyosókon vezetik végig a látogatókat. Ide a „bevállalósabbak” érkeznek. Azok, akik testközelben szeretnék megtapasztalni a barlangászok tevékenységét.

Speciális felszerelésben, sisakban, fejlámpával, kötelek és kapaszkodók segítségével lehet bejárni a kijelölt útvonalat.

Persze komoly szakmai vezetők irányításával és felügyelete alatt.

Páratlan élmény a Csodabogyós-barlang belseje
Fotó: Egri Csaba/Balaton-felvidéki Nemzeti Park – hivatalos

Balatonederics egy barlangi nagyhatalom

John Szilárd, a Csodabogyós-barlang üzemvezetője több mint 30 éve kutatja a felszín alatti természetes üregeket.

Mint mondja, nagyon szerencsés, edericsi lévén nem kell máshová utaznia, hogy hódolhasson szenvedélyének. Épp elég felfedeznivalót tartogat a Balaton-felvidék ezen tája. Gyerekként is rendszeresen járta a hegyet, „kopogtatták az üregeket”, hátha rábukkannak valamire. Azóta számos felfedezésen van túl, de mint megjegyzi: ez egy igazi csapatmunka. Gondoljunk csak bele, mennyi munkaórába tart kiásni, és a felfedezés sem egyszerű.

– Fantasztikus barlangok vannak Balatonedericsen – meséli John Szilárd.

– 1966-ban találták az első rendszert, azóta Ederics ilyen szempontból nagyhatalom lett.

Az itteni Kessler Hubert-barlang például 200 méter mély. A 6,5 km-es Csodabogyós (nevét a bejárat környékén fellelhető szúrós növényről kapta) pedig Magyarország tizedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. Miközben 4 ezer barlang szerepel a hazai kataszterben.

Cseppkövek a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban
Fotó: Sinka Gábor/Balaton-felvidéki Nemzeti Park – hivatalos

Őslényeket és ősembert is találtak

2003-ban John Szilárd és kollégái a Keszthelyi-fennsík fokozottan védett barlangjai közül

a Jakucs László-barlangban ősmaradványokat is találtak.

A felső triász kori edericsi mészkőben keletkezett üregrendszer legnagyobb termében (ami egykor beomlott) több helyen bukkantak szarvasmarha alkatú, tülkös állattól, ragadozóktól és kis rágcsálóktól származó ősi csontokra.

– Miután feltártuk a barlangot, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kérésére régészek szálltak ki a helyszínre, és több mázsa csontot vittek el. Találtunk egy mocsári teknős páncélt is, benne tojással, ami azért érdekes, mert a Balaton körülbelül egy kilométerre van a barlangtól – mondja John Szilárd.

De ezzel még nincs vége az érdekes történeteknek. Mint mondja, az 1998-ban felfedezett Döme-barlang feltárása közben ősembercsontokat és használati tárgyakat fedeztek fel.

– Egy újkőkorszaki lengyeli kultúrába sorolható 17 éves ősember fiú csontvázára bukkantunk, ami más használati tárgyakkal együtt a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumba került

– foglalja össze a kutató.

Vezetett túrák a Csodabogyós-barlangban

A sokak által ismert Csodabogyós-barlangban profi vezetők szakmai irányításával e-mailes bejelentkezés után tehetünk túrát.

Választhatunk a másfél órás „Alaptúra”, vagy a 3 órás „Extrém túra” között.

A védett Csodabogyós-barlang elsősorban tektonikus mozgások során jött létre (ellentétben az Aggteleki-cseppkőbarlanggal, melyet a karsztvíz vájt ki), így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. Egyes szakaszain változatos képződményeket, például cseppköveket is láthatunk. Ruhánk védelme érdekében kapunk egy overállt, a teljes sötétség miatt pedig egy fejlámpát is. Itt valóban megtapasztalhatjuk a barlangászok munkáját.

De, mint John Szilárd meséli, semmi okunk sincs a félelemre, a túrát nyugdíjascsoportok is vidáman teljesítették.

Nem kell félni a barlangban Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park – hivatalos

Hobbi, szenvedély, kikapcsolódás

Arra a kérdésre, hogy kiből lesz barlangász, és jelentkeznek-e elegen erre a feladatra, John Szilárd azt válaszolja, hogy természetesen ma is vannak, akik ezt a hobbit választják.

– Csapatunkban vannak diplomások, például geológusok, hidrológusok, pedagógusok, valamint ipari alpinisták is,

akiknek van egy alapszakmájuk, és emellett foglalkoznak a barlangászattal. Vannak, akik csak nyáron barlangászkodnak velünk. Aki pedig kedvet kapna ehhez a hobbihoz, azok számára léteznek alapfokú barlangjáró, illetve technikai képzések (I- II.), valamint túravezetői és kutatásvezetői tanfolyamok – sorolja John Szilárd, aki hozzáteszi, legtöbbjük számára ez jelenti a kikapcsolódást és a szenvedélyt a mindennapokban.

Nyitókép: Balaton-felvidéki Nemzeti Park – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva