Harsányi Miklós | 2023.08.06. 11:00
40 önkéntes teljesít szolgálatot a balatoni strandokon
A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat tizenkettő Balaton-parti település tizenkilenc strandján van jelen június 26-tól augusztus 21-ig, összesen ötvennégy szolgálati napon dolgoznak a fiatalok.

Kagylóvágás okozta talpsérülés, ájulás és bokaficam: három helyzetet imitáltak azon a bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón, ahol Horváth Péter Zsolt, a Magyar Vöröskereszt (MVK) főigazgató-helyettese és Kormos Ádám, a szervezet ifjúsági vezetője összegezte a 2023-as szezon eddigi tapasztalatait.

A balatoni szolgálatot először 2007-ben szervezték meg, egy-egy idényben három-négyezer sérülést látnak el, s nyolc alkalommal már életet is mentettek. Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonfenyves, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonszemes, Balatonszárszó és Balatonföldvár térségében dolgoznak, a déli parton összesen 13, míg az északi oldalon 6 strandon látják el a feladatukat. A Magyar Vöröskereszt tájékoztatása szerint heti turnusváltásban 8 váltással, hetente minimum 40 önkéntes teljesít szolgálatot.

– Az idén a szolgálatot ellátók már négy nyelven, magyarul, angolul, németül és ukránul állnak a segítségkérők rendelkezésére.

Az esetek túlnyomó többségét kagylóvágás okozta, s gyakori a rovarcsípés. Szinte minden évben találkoznak olyan esettel, amikor valaki elfelejti bevenni az állandó gyógyszerét vagy friss műtéti sebbel megy a Balatonba. A csapat augusztus másodikáig 1 623 esetben segített, s 19 alkalommal mentőt kellett hívni, ami már magasabb szám, mint amennyi 2022-ben az egész szezonban volt.

Két rekorder

Két település esetszámai kimagaslóak: a balatonfenyvesi Csalogány strandon 155 esetet látott el a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, Balatonbogláron a Platán strandon 142 alkalommal álltak helyt. A legtöbb munka – 85 eset – július 9-én volt. Érdekesség, hogy a szabadstrandokon eddig az átlagos esetszám 95, a fizetősökön jóval alacsonyabb, 75 volt strandonként. Az idei szezonban magyar és ukrán önkéntes fiatalok közösen teljesítenek szolgálatot.

Forrás: sonline.hu

Nyitókép: Németh Levente/sonline.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva