Turbéki Bernadett | 2021.07.02. 07:00
A strandoló teknős minden nap úszik egyet Fenyvesen
Ha a Balaton vize felmelegedik, Varga Gábor korán reggel gyors léptekkel közelíti meg a tavat. Néha megáll, letesz valamit a földre, majd lassabb léptekre vált. A valami nem más, mint a huszonnégy éves Muki, aki ékszerteknős létére szeret Balatonfenyves utcáin sétálni, bár a kerítésekkel néha meggyűlik a baja.

Ha séta közben kerítés alatt szeretne átbújni, gazdája azonnal lehajol a huszonnégy éves Mukiért. A teknős néha elakad a páncélja miatt, ám útbaigazítás után halad tovább, mintha mi sem történt volna. Első gazdája egy kislány volt, akinél egyre kevesebb hely akadt a tenyérnyiből időközben diszkosz méretűre növekedett ékszerteknősnek. A páncélosnak nagy szerencséje volt, mert a kislány nagybáttyja pártfogásba vette, és elvállalta a teknőssel járó gondozási feladatokat. Nyáron például minden reggel megsétáltatja Balatonfenyvesen.

Muki szereti a jóidőt és a melegvizet Fotó: Tirbéki Bernadett

Ha találkoznak valakivel, Mukit megcsodálják. Főleg a gyerekek örvendeznek neki, és számtalan kérdést tesznek fel a ritka látványossággal kapcsolatosan. Legutóbb két kislánytól záporoztak a kérdések, amelyek között természetesen szerepelt a „felvehetem?” is.

 

Muki reggelente megmártózik a habokban
Fotó: Turbéki Bernadett

– Most elég ideges, kéri, hogy tegyem le. Szeretne tojást rakni, mert ő egy nőstény. Korábban kéthetente rakott tojást, ám ahogy idősödik, egyre hosszabb idő telik el két tojásrakás között – mesélte Muki gazdája. – A tojásrakási rekordja eddig tizenhárom tojás volt egyszerre, más alkalmakkor ennél kevesebbet rakott. Általában délelőtt végzi ezt a tevékenységét. Gyerekeknek is meg szoktam mutatni, mert nem hétköznapi dolog lágy héjú tojást kézbe venni – mondta Muki gazdája, aki már jól kiismerte a teknős szokásait.

Muki nem tud csak úgy elveszni, gyakran feljön levegőért, megmutatja, hol van ennek ellenére gazdája féltőn óvja Fotó: Turbéki Bernadett

– Ha enni kér, kapálózik a medencéjében, és ha úgy gondolja, nem vettem észre, lök a fejével a vízben. Ha tetszik valakinek a hangja, az egyik szemét behunyja. Ha viszont nem szimpatizál vele, a jobb lábával csap. Néha kéri, hogy simogassam a páncélját, ami akár negyven percig is eltart – sorolta a teknőslány szokásait gazdája, majd letette a fövenyre, hogy Muki magától választhassa a Balatont. Amint vizet ért a lába, felgyorsulva vetette magát a hullámokba. Persze ilyenkor nagyon figyelni kell rá, nehogy messze ússzon, mert ha elveszne, a tél akár végzetes lehetne a melegvízhez szokott két és fél kilós Muki számára, aki néha-néha kidugja a fejét a vízből levegőért. A teknős most kifejezetten jól érezte magát, hiszen a Balaton huszonkilenc fokos.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva