Mészáros Annarózsa | 2021.04.21. 18:29
Barangolás Balatonfenyvesen - kétnapos ajánlat
Balatonfenyvesen minden évszakban csodálatos a balatoni panoráma! Nézd meg te is!

Az alig 2000 főt számláló Balatonfenyves a tó déli csücskében található kistelepülés. Fonyód közvetlen szomszédságában fekszik, Keszthelytől 19 km-re.

A nagyközségen keresztül halad a Székesfehérvár-Gyékényes vasútvonal, és a 7-es út, így könnyen megközelíthető, bármelyik formáját is válaszd az utazásnak. A vasútállomás a település központjában található, itt parkolni is tudsz, ha autóval érkeznél. Illetve a Balatoni Bringakörút is itt halad el.

Rajt az állomástól

Balatonfenyves – vasútállomás

Az első látványosság, ami fogad: az az ember nagyságú napóra szobor! Ellenőrizd le, hogy helyesen jár-e (Kölcsey Ferenc utca és a Vachott Sándor utca sarkánál található kis park széle)! Éttermek, kifőzdék és fagyi pultok garmada vár rád a téren! Ha a partin sétálnál nem is kell tenned mást, mint 30 métert gyalogolni egyenesen és már ott is vagy az 1 km hosszú szabadstrand közepén! A sétány bővelkedik padokban és zöld felületben, árnyékot adó fákban A sétány tervezői gondoltak a legkisebbekre is: játszóterek, köztük a Toboz játszótér (Fenyvesi u. 39.) és homokos vízi bejárók is komfortosabbá teszik az itt töltött időt. A mosdó épületében baba-mama szoba is található, illetve mobiltöltésre is van lehetőség, zárt szekrénykében. A Fenyves felirat is itt kapott helyet, háttérben a Badacsonnyal! Ki ne hagyd ezt a fotópontot!

Balatonfenyves – Toboz játszótér

A kikötő

A nagy strand másik csücskében találod a kikötőt. Érdemes kisétálni és csak hallgatni, ahogy a szél koncertet vezényel a hajóárbócok köteleiből. A stégen előreváltott jeggyel még pecázhatsz is! (A Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület Irodájában váltható horgászjegy, ezen a számon tudsz érdeklődni: +3670/3040-440) A móló végéből gyönyörű látvány tárul eléd, hiszen 500 métert sétáltál a parttól! Az északi-part pompás domborzata, a tanúhegyek és a települések rajzolata csodás panorámát ad. Visszatérve a kikötő kapujába, a kis patak mellett sétálva a Fenyves Yacht Club-hoz érsz (Mária utca 1/a). Itt találsz éttermet, kávézót, játszóteret. Nem beszélve a bájos kis csatornán ringatózó hajók látványáról!

Balatonfenyves – móló

Központ

A Kölcsey Ferenc utcán sétálva, ami Fenyves fő utcájának is tekinthető, visszaérsz a vasútállomásra, azt elhagyva találod a Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület Irodáját (Kölcsey utca 14.), amely az egykori mozi épületében kapott helyet. Az udvarban számos koncert, kertmozi, színházi előadás és más kulturális rendezvény talál otthonra. Figyeld programajánlónkat, ahol mindig közzé tesszük a legfrissebb infókat! Tovább haladva megérkezel a Községházához (Kölcsey Ferenc u. 27.). Ezen a téren bankautomatát találsz és okos-padot, ahol wifi-re csatlakozhatsz és a telefonod is tölteni tudod. Itt, a Fő téren találod az országzászlót és az Aradi Vértanuk parkját.

Balatonfenyves – központ

A Kölcsey utcán Fonyód felé sétálva a Pozsonyi utca sarkán találsz élelmiszerboltot. Ebben a Pozsonyi utcában találod a református imaházat és az utca végén egy kedves kis strandot. Ha a Kölcsey utcán folytatod az utad, hamarosan előbukkan az Árpád-házi Szent Erzsébet-templom (Kölcsey Ferenc utca 79.), fenyvesekkel ölelt udvarán megpihenhetsz. Innen pár méterre bújik meg a Mari-Etta Helytörténeti Gyűjtemény (Kölcsey Ferenc utca 83.).

A Fenyvesi Kisstrand vagy Csalogány utcai strand egy hatalmas játszótér. Ez a strand zártabb és eldugottabb, így családosoknak, nagyon pici gyerekkel érkezőknek kedvezőbb helyszín nyáron. A település ezen végén még egy picike strandot találsz az István király utca végében. Ha ezeket a strandokat választanád és vonattal érkezel, akkor az Alsó-Bélatelepi megállónál szállj le, onnan csak le kell sétálni a partra!

Balatonfenyves-alsó

Balatonfenyves-alsón is találsz strandot (Kaposvári u. 3.)! Az állomástól csupán néhány lépés a part. Itt étterem, értékmegőrző, kondi park és mezítlábas ösvény is vár rád a meleg hónapokban.

Balatonfenyves alsó – strand, mezítlábas és kondi park

Balatonfenyves összes strandjáról elmondható, hogy mosdóval (pelenkázóval), játszótérrel felszerelt füves-árnyas parkok. Éhen sem maradsz, mert mindenhol találsz éttermet, büfét, ahol széles kínálatból választhatsz. Vonattal, biciklivel és autóval egyaránt jól megközelíthetőek. Fontos! A település strandjaira nem lehet kutyát bevinni!

Kisvasút

Ha Balatonfenyvesen jársz, egész napos kirándulást biztosít az idén 71 éves kisvasút! A vasútállomástól csupán 400 méterre található a megálló (Balatonfenyves GV Kisvasút, Kölcsey utca 9.). A kis nyomtávú vasúttal eljuthatsz Imremajorba, ahol rengeteg remek program vár rád a szezonban! Piac, állatsimogató, s innen elérhetőek a Nagybereki vezetett túrák is (kajakos, biciklis vagy nordic walking túrákra jelentkezhetsz, három féle időtartam/nehézség közt tudsz választani). A Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesületnél lehet jelentkezni a következő elérhetőségeken: +36-85/460-500 és +36-70/304-0440. A Fehérvízi Láp területét 1977-ben védett övezetté nyilvánították, a Nemzetközi Jelentőségű Madárlelőhelyek listáján is megtalálható. A több, mint 1500 hektár terület mélyebb részeit egész évben víz borítja. A növény- és madár ritkaságok figyelhetők meg a tutajos túrákon.

Balatonfenyves – kisvasút

likeBalaton-tipp

Ha nyáron csak egy napra érkeznél a Balaton egyik legfásabb és nyugodtabb településére, akkor a likeBalaton javaslata, hogy válts jegyet a kisvasútra, aztán csobbanj egy nagyot a ringatózó hullámok között! Ha még egy napot itt tudsz tölteni, akkor pattanj bringára (bérlésre is van lehetőség!), vagy egy hosszabb sétával barangold be hangulatos kis utcákat! Szemet gyönyörködtető a sok apró villa a magasra nyúló fenyvesek alatt!

Lapozd végig balatonfenyvesi képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva