magyarnemzet.hu/Gulyás J. Attila | 2020.12.31. 12:00
Kisvasúton a retró hangulatú Csisztafürdőre
Húsz év után újra vonattal juthatunk el a gyógyvizéről híres Balaton közeli pusztára.

November végéig dolgoztak az építőmunkások a MÁV-Start balatonfenyvesi gazdasági kisvasútja pályájának „egyengetésén”, hogy a jövő évi szezonkezdésre zöld jelzést kapjanak a Fenyvesről Csisztapusztára közlekedő, megmosolyogtató küllemű szerelvények.

Több mint negyvenezren gyógyítgatták magukat ez évben a Balatontól légvonalban öt kilométerre eső, retró hangulatú csisztapusztai termálfürdőben, ám ha befejeződik a 2002-ben bezárt nyolc kilométeres kisvasút-szakasz újjáépítése, jóval többen ülnek majd vonatra a MÁV-Start balatonfenyvesi állomásán.

Megújult a kisvasút fenyvesen, amely a belföldi turizmus kedvelt kiránduló eszköze lett az utóbbi években
Fotó: Éberling András

A vonatozók eltölthetnek néhány órát az 1960-as évek építészeti stílusát idéző gyógyhelyen. A hetvenéves kisvasút csisztafürdői ágának rekonstrukciójához 2,1 milliárd forinttal járult hozzá az állam, az év elején pedig három dél-balatoni község pályázatának eredményeként újabb 600 millió forint került a felújítási büdzsébe. Ebből korszerűsítik az imremajori és a kerékpáros turisták fogadására is alkalmas csisztapusztai állomást is.

Balatonfenyvesen a partszakaszt is fejlesztették, ezzel átrajzolták a part arculatát
Fotó: Éberling András

Balatonfenyves és a csisztai fürdőt működtető Buzsák önkormányzata biztos benne, hogy a festői szépségű nagybereki lápvilágon keresztül folyó vasút-rekonstrukciós munkák eredményeként tovább erősödik a térség vonzereje, és egyre többen választják majd egy-egy napos látogatásra vagy hosszabb idejű gyógykúrára a messze földön híres létesítményt.

A fenyvesi szerelvény Somogy megye belsejébe viszi az utasokat
Fotó: Fotó: MTI/Varga György

Amelynek nemcsak a modern fürdőktől eltérő hangulata, hanem története is rendkívül különös.
Eszerint olajat kerestek 1956-ban a Dél-Balaton közeli Buzsák község mellett a Magyar–Amerikai Olajipari Részvénytársaság (MAORT) szakemberei, ám miután fúrógépük elérte a hatszáz métert, hirtelen 42 Celsius-fokos termálvíz tört a felszínre. Két évvel később a helyi tanács fürdőt építtetett a sikertelenül végződő olajfúrási terület helyére, amelyet néhány évvel később már több ezren kerestek fel a gyógyulás reményében.

Szörfösök a hidegfronttal érkező erős szélben a balatonfenyvesi szabadstrandnál
Fotó: MTI/Varga György

A múlt évben már negyvenezer vendége volt a fürdőnek, amelynek erősen szénsavas vize hivatalosan is bizonyítottan, reumatikus, mozgásszervi fájdalmak, sőt bizonyos nőgyógyászati panaszok enyhítésére is alkalmas.
Csisztafürdő ma öt medencével, köztük gyermekpancsolóval várja a vendégeket, akiknek minden alapvető szolgáltatás elérhető. Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke lapunknak úgy fogalmazott: a kisvasútvonal csisztai ágának rendbetételével új időszak kezdődhet a térség kiránduló- és fürdőturizmusának történetében.

Forrás: Magyarnemzet.hu
Nyitókép: Csertai Gábor

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva