likeBalaton.hu | 2022.05.10. 08:00
A hazai vitorlázás krémje Balatonföldváron találkozik a Mihálkovics Kupa Opel Nagydíjon
Balatonföldváron 54. alkalommal rendezik meg május 28-án és 29-én a hagyományos versenyt, melyen kiemelkedő díjazással és szórakoztató programokkal várják a túravitorlázás szerelmeseit.

Idén ismét összegyűlik a hazai vitorlázás krémje Balatonföldváron az 54. Mihálkovics Kupa – Opel Nagydíjon.

Előzetes visszajelzések alapján több mint 150 hajó nevezésére számítanak a rendezők.

A verseny ideje alatt ismét remek vízparti programok – szombaton zenés est és vacsora, majd vasárnap ünnepélyes díjkiosztó – várják a vitorlázókat és családtagjaikat a balatonföldvári kikötőben – tájékoztattak a szervezők.

Már elindult az előnevezés, amit a Magyar Vitorlás Szövetség VIHAR rendszerében lehet megtenni.

Nézd meg, így zajlott verseny 2021-ben!

– A koronavírus járvány korlátozásainak enyhítésével idén ismét teljes versenyt tudunk rendezni, amelyen nemcsak a vízen, de a parton is színvonalas programok várják a versenyzőket és családjaikat. Az előző években kapott visszajelzések alapján a Mihálkovics Kupa azon balatoni regatták egyike, ahol nemcsak nyerni, de részt venni is büszkeség, és mi ezt értékes nevezési ajándékokkal és díjakkal honoráljuk, külön öröm számunkra, hogy évről évre dinamikusan növekszik az indulók létszáma – mondta Horváth Péter, a Mihálkovics Kupa főszervezője.

A legjobb katamaránok is rajthoz állnak

A klasszikus egytestű hajók versenyének abszolút nyertese, valamint további hat ranglistaversenyes hajóosztály győztesei egy-egy szép karórával térhetnek haza, az egyes kategóriák dobogósait is értékes nyereményekkel és egyedi érmekkel díjazzák majd a szervezők.

A versenyen belül ismét megrendezik a Mihálkovics Speed Race-t, amelyen a legjobb katamarános csapatok mérhetik össze tudásukat a karbonból készült egyedi vándorkupáért,

illetve a győztes hajó kormányosának járó értékes karóráért.

Honnan ered a Mihálkovics elnevezés?

Mihálkovics Tivadar, az Operaház örökös főtitkára mondhatni a Kékszalagon nevelkedett, egy igazi vitorlás dinasztia gyermeke. 1968-ban, nagyapja tiszteletére alapította ezt a versenyt és adta át a kupát a Magyar Vitorlás Szövetség Nagyhajós Bizottságának, aki ezt el is fogadta. Mihálkovics Tivadar, a nagyapa (1848-1927) kora ifjúságában országos skiff-bajnok, majd a balatoni sportvitorlázás úttörője, versenyző és szervező, a vitorlázó ifjúság önzetlen, áldozatkész irányítója volt. Gyakran látogatott le Győrből barátjához Endrődi Sándorhoz, akitől később

megvásárolta alsóörsi szőlőbirtokát és Vészmadár nevű vitorlását is, melyen korábban Jókaival is gyakran vitorláztak együtt.

Megalapította az alsóörsi közbirtokosságot, létrehozta a fürdőtelepet és saját vagyonát sem kímélve kiépítette a mai strandfürdő elődjét, stégeket és öltözőket kialakítva. Néhány idősebb fa még mindig őrzi emlékét. Sportemberként alapítója és titkára volt a a Győri Csónakázó Egyletnek (1877), a Magyar Evezős Szövetségnek (1892) majd a balatonfüredi Stefánia Yacht Egyletnek.

 

Nyitókép: Török Brigi – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva