likeBalaton.hu | 2022.05.21. 14:00
A világ legjobb szörfversenyzői csapnak össze Balatonföldváron
Balatonföldvár ad otthont május 23-28. között a Raceboard-világbajnokságnak, amelyre 12 ország 64 szörföse adta le a nevezését, köztük 9 magyar versenyző.

A vb hétfőn a nyitóünnepséggel kezdődik, keddtől szombatig pedig napi három futamot terveznek a rendezők.

– Nagy lépés a sportágunk számára, hogy egy ilyen rangos versenyt rendezhetünk a Balatonon. A Raceboard bár nem olimpiai osztály, a szörfsportnak nagyon népszerű ága, és bár rendezési szempontból is nagy kihívás elé állít minket, de a Spartacus Vitorlás Egyletben kiváló partnerre találtunk. Ez azért is fontos, mert ha ez a mostani esemény jól sikerül, további nagy nemzetközi versenyekre is eséllyel pályázhatunk – mondta Szalay Balázs, a Magyar Szörf Szövetség elnöke

Utassy Loránd, a magyar szörfválogatott szövetségi kapitánya elmondta,

magyar éremre is lehet számítani, az indulók között van Sánta Bence, aki a 2017-es Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett,

valamint az U23-as mezőnyben Morvai Bálint is dobogó esélyes.

A Raceboard klasszikus irányvonal

Sánta Bence jelenleg az új olimpiai osztály, az iQFoil Európa-bajnokságán versenyez a Garda-tavon, hétfőre azonban hazaérkezik, és folytatja a versenyzést már Raceboarddal.
– Mindig nagyon jó érzés itthon versenyezni, a 2017-es Európa-bajnoki ezüstre jó szívvel emlékszem, bízom benne, hogy a földvári világbajnokságon is megcélozhatom a dobogót.

Az iQFoil- és a Raceboard-felszerelés nagyban különbözik egymástól, előbbi szinte repül a vízen, míg utóbbi inkább a klasszikus irányvonalat képviseli,

jobb állóképességet igényel, viszont kisebb szélben is lehet futamokat rendezni. Ismerjük a Balatont, ez jelenthet előnyt nekünk, magyaroknak, ugyanakkor látni kell, hogy a mezőny összes tagja rutinos versenyző, úgyhogy nagy csatákra van kilátás – fogalmazott Sánta Bence.

A 2017-es balatonfüredi Eb-n Sánta mellett a hatszoros olimpikon Gádorfalvi Áron arany-, Cholnoky Sára pedig bronzérmet szerzett.

Nyitókép: MTI

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva