Kovács Emőke | 2019.09.21. 11:00
Bárók, grófok nyaraltak Földváron
Nemrégiben látott napvilágot a Rím Kiadó kiadványa, a Balatonföldvár fürdővendégei 1898 és 1907 között. A kötetet Bemné dr. Schneider Mária jegyzi, aki maga is a Balaton mellett él és alkot.

A könyv előtörténete is igen érdekes, ahogy a szerző írja: „Évekkel ezelőtt férjem a balatonföldvári szülői házból egy kopott, egérrágott könyvet hozott haza. Egy vendégkönyvet, melyet a nagyapja vezetett több mint száz évvel ezelőtt, és a Földváron nyaraló összes vendég szükséges adatait tartalmazza.”

A vendégkönyv, melynek alapján jelen feldolgozás készült önmagában egy történelmi relikvia, kuriózum. Bem Imre, a földvári fürdőtelep egykori bérlője vezette. Bem Imre bátyjával, Gyulával 1894-ben költözött Barcsról Földvárra, hogy a telepet működtesse. Ez az időszak lényegében a földvári fürdőtelep felvirágzásának korszaka, sok-sok történeti érdekességgel.

Jelen kötet több értékes fejezetből áll: elsőként bemutatja a fürdőtelep kialakulásának állomásait, a Földvár-pusztától Balatonföldvárig című fejezet a Széchényi család – akik Földvár birtokosai is voltak – a telepért végzett áldozatos munkáját vázolja fel. Ezen munka eredményeként alakították ki az impozáns fürdőtelepet, vasútállomás, kikötő épült és csodás magánvillák nőttek ki szinte a semmiből, szállók nyitották meg kapuik, létrejött a fürdőegyesület, a fürdőhelyi kaszinó, kiadták a fürdőszabályzatot és platánfákkal ültették be a balatonparti sétányt. Egyszóval megszületett az a Balatonföldvár, amelynek több emlékét ma is láthatjuk.

 

A könyv külön fejezetben vezeti végig az olvasót a Széchényiek és Balatonföldvár összekapcsolódó történetén, a részletes, közölt Széchényi-életrajzokon keresztül megismerhetjük egy-egy ismert és kevésbé ismert, Földvárhoz is kötődő Széchényi életútját, kiknek neve már a Bem Imre-féle vendégkönyvben is szerepelt.

A most megjelent könyv a későbbi fejezetekben részletesen bemutatja a vendégeket, társadalmi rangra, nemre, korra, lakóhelyre lebontva. Ugyanis a korabeli vendégkönyvekből sok mindent meg lehetett tudni: mikor érkeztek, mennyi ideig maradtak, mi volt a foglalkozásuk, hol volt az állandó lakhelyük, kik voltak a családtagok, hány cseléddel érkeztek és hol szálltak meg.

Balatonföldvári fürdőházak 1903-ban Fotó: fortepan

A kötet nagy előnye, hogy mindezen információk mentén készítette el a szerző azt a kimutatást, amelyből a pontos nyaralói adatok, információk jól összerakhatók, kikövetkeztethetők.

Részletes közlést kapunk a könyvben a korabeli szálláshelyekről is:

Földvár legelső és legnagyobb szállodája, a Kupavezér 1895-ben készült el. Ezt követte 1897-ben a Bendegúz, majd egy évvel később a Zrínyi és a vendégkönyvben Atlétának bejegyzett, Atlétikaként ismert szálló. A Kupavezér megnyitásának évében már tíz magánvilla épült, számuk az évek során egyre nőtt. . A vendégkönyvben 1904-től szerepel a szálláshely; kezdetben a „cselédek száma” rovatban, 1905-től átkerül a „mennyi ideig szándékozik maradni”-ba. (…) A vizsgált négy évben 78 szálláshelynév szerepel. 1904-ben és 1905-ben is 57 szálló, panzió, nyaraló fogadott vendégeket, 1906-ban 51, 1907-ben 55.” – olvashatjuk az összegzést.

A fürdőlátogatók vendégkönyvének elemzéséből egyértelműen kiviláglik, hogy ebben az időszakban Nagy-Magyarország területéről szinte mindenhonnan, általában családostul, cselédestül érkeztek a magas társadalmi rangú nyaralni vágyók.

Balatonföldvár 1917-ben Fotó: fortepan

A kötet szerzője külön fejezetben gyűjtötte össze azokat a rangos bárókat, grófokat, híres közéleti személyiségeket, akik megfordultak ebben az időszakban a fürdőhelyen. A nevek mellett érdekes önéletrajzuk is elolvasható a könyvben.

A 100 híres személy sorában találhatjuk: Andrássy Tivadar, festő-műgyűjtőt, Batthyány Lajos fiumei kormányzót, Cholnoky Jenő földrajztudóst, Darányi Ignác minisztert, Entz Géza biológust, Hatvany Lajos írót, Klebelsberg Kuno minisztert, Korányi Frigyes belgyógyászt, Kresz Géza orvost, Roboz István írót, Rózsahegyi Kálmán színészt, Telepy Károly festőt, Zala György szobrászt.

A kötetben az elemzések mellett a korabeli Földvárról készült szép illusztrációk, fotók is megtekinhetők, de egyes vendégek portréi is láthatók.

Bemné Schneider Mária könyve hiánypótló: Balatonföldvár esetében még nem készült ilyen részletes, elemző kimutatás az fürdőtelepet látogatókról. A nyár elmúltát követően érdekes esti olvasmány lehet minden Balaton-szerető számára.

Nyitókép: fortepan

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva