Krausz Andrea | 2021.03.15. 06:00
Hatalmas ötlet! Földváron kézműves kokárdákból nyílt utcai kiállítás
Láttatok már mézeskalácsból, üvegből vagy gyöngyből készített kokárdát? Mert ha nem, akkor érdemes elsétálni a balatonföldvári Bajor Gizi Közösségi Ház elé, ahol egy szabadtéri hirdetőtábla üvege mögé mintegy 30 kokárda remekművet függesztettek ki. Az utcai kiállítás előtt hosszú percekig el lehet csemegézni.

Nem hittünk a szemünknek, amikor megláttuk, hogy milyen ötletes kokárdákat, valamint nemzeti színű kitűzőket, díszeket készítettek a balatonföldvári és a környékbeli hölgyek. Egészen kifinomult kézműves alkotások születtek, melyek között horgolt, gyöngy, papír, nagymama virágoskertje-foltvarró, üveg, szalag és mézeskalács darabokat is megcsodálhatunk.

Formabontó, mégis gyönyörű nemzeti színű kitűzők, díszek
Fotó: Krausz Andrea

 

– Mivel a járványhelyzet miatt idén sem lehet március 15-e alkalmából ünnepségeket szervezni, ezért rendhagyó módon meghirdettünk egy kreatív kokárda-kiállítást. Összesen 9 kézműves jelentkezett, hogy megmutassa alkotását. Nagyon ötletes dolgok születtek – mondta Pappné Molnár Veronika, a balatonföldvári Bajor Gizi Közösségi Ház vezetője, majd hozzátette: egy kis olvasmányt is kifüggesztettek a szalagrózsa történetéről, a helyes színhasználatról és arról, hogy a 1848-as forradalom előestéjén Laborfalvy Róza és Szendrey Júlia készített először nemzeti színű kokárdát Jókai Mórnak, illetve Petőfi Sándornak.

Gomb, csitt-csatt, tulipán, szív, pecsét, virág, pillangó, mézeskalács, stb.
Fotó: Krausz Andrea

– Jó érzés látni, hogy ennyi ügyes kezű embernek köszönhetően létrejöhetett ez a kis kiállítás – mondta a balatonszárszói Bónay Lászlóné, a Bea Bizsu kézművese. – Fusing üvegből van kitűző, gallérdísz, csitt-csatt hajdísz, de gyöngyből fűztem kokárdát, valamint biztosítótűre készítettem trikolór gyöngyöket – sorolta az ismert kézműves, aki azt is elárulta, hogy korábban is tervezett nemzeti színű kollekciót, az idén pedig tovább bővített kínálatát.

Vannak nemzeti színű mandzsettái, fülbevalói, sőt zsinóros nyakkendői is, amelyek nagyon keresett termékek ilyenkor. Egy siófoki étterem felszolgálói pedig egységesen az ő üveg trikolór kitűzőit viselték március 15-én, amikor még nyitva lehettek a vendéglátóhelyek.

A kokárda kiállítás a közösségi ház előtti hirdetőtáblán március 31-ig tekinthető meg.

Alkotók:

Balázs Ánges, Beabizsu – Bónay Lászlóné, Hajnal Szilvia, Heckl Gréti, Németh Judit, Kónyáné Marczel Anci, Skerlecz Ibolya Somogyi Károlyné, Szeretet Mézes – Uszkay Gabriella

További fotók:

 

 

 

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva