Dunakanyar – Szinetár Dóra és Makranczi Zalán
Helyszín Balatonföldvár, Petőfi Sándor utca 9
Időpont
Kapok még egy duplát? – Szinetár Dóra és Makranczi Zalán játssza Karinthy Ferenc Dunakanyar című darabjának főszerepeit.

A Dunakanyar kétszemélyes színmű, melyet Szinetár Miklós rendezett a Szentendrei Teátrum felkérésére. A bemutató 2021. november 19-én volt.

Több szempontból is különleges produkció valósult meg: egyik legnagyobb rendezőnk először dolgozott együtt a lányával, Szinetár Dórával, a férfi szerepet pedig a színésznő férje, Makranczi Zalán alakítja. A színművet Szinetár Miklós 1971-ben már megrendezte tévéjátéknak, Hámori Ildikóval – Szinetár Dóra édesanyjával – és Sztankay Istvánnal.

Az alaphelyzet szerint valahol a Dunakanyarban egy férfi téved be egy presszóba, éppen zárás előtt, csak gyorsan fel akar hajtani egy duplakávét. A kávéfőzőnő vonakodva szolgálja ki, zárni szeretne, majd – a kitartó ostrom hatására – szóba elegyedik az idegennel. Diskurálnak, konyakoznak, kávéznak, egyre mélyebb témákba merülve.

A két ember egy, szinte terápiás beszélgetés során megnyílik a másiknak, éspedig lelke legmélyéig. Karinthy Ferenc egyfelvonásosa csodálatos dialógusok során mutatja be két középkorú, magányos ember megismerkedését. Könnyedén gördül a történet, tele van iróniával és érzelemmel, éppen annyira fanyar, hogy ne legyen giccses.

Az egyfelvonásos ugyan a hetvenes években született, de alapkérdése ma is aktuális: ha 40 vagy 50 feletti, félelmekkel küszködő, sok mindent megélt, magányos ember vagy, tudsz-e kapcsolódni egy elbűvölő és fura idegenhez, akit eléd hozott a sors? Közel tud-e egymáshoz kerülni a szomorú nő és a boldogtalanságát cinizmus mögé rejtő férfi, vagy elmennek egymás mellett?

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva