Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó
Helyszín Balatonföldvár, Erzsébet utca 50
Telefonszám
Nyitvatartás
hétfő 10:00 - 21:00
kedd 10:00 - 21:00
szerda 10:00 - 21:00
csütörtök 10:00 - 21:00
péntek 10:00 - 21:00
szombat 10:00 - 21:00
vasárnap 10:00 - 21:00
E-mail cím info@bknkft.hu
Szép időben Badacsonyig és Balatonkeneséig is ellátni ebből a különleges, hajó alakú épületből, amelynek árbóca a Balaton egyik legmagasabb, épített kilátója.

– A épületegyüttes egészen pontosan 2016. július elsején nyitotta meg kapuit – mondta el Futó Zsófia, Balatonföldvár kommunikációs szakértője. – Népszerűségét mi sem jelzi jobban, minthogy a napokban köszöntöttük a százezredik látogatónkat. Maga az épület nem csupán egy kilátó, bár kétségkívül ez a leg turista csalogatóbb része. A teljesen egyedi, hajótestet formázó épület a Magaspartra épült Balatonföldváron. Gyomrában egy állandó, több mint ezer négyzetméteres interaktív hajótörténeti kiállítás várja a látogatókat. Itt több órát is el lehet tölteni családostul úgy, hogy közben kicsik és nagyok játszva ismerkednek meg a balatoni hajózás történetével. De ízelítőt kaphatnak hajózási alapfogalmakból is.

Az első szinten a balatoni kikötők látképe tekinthető meg interaktív módon, egy okostábla térkép feletti elhúzásával. Olyan kikötők szerepelnek itt ahova menetrend szerinti hajó indulnak és érkeznek. De itt kapott helyet a balatoni viharjelzés szimulátor is, hogy bárki tudjon különbséget tenni a különböző szélerősségek között. A gyerekek és felnőttek egyaránt szeretik a számítógépes vitorlás-játékot, ahol egy kart irányítva, képernyőn kell a kikötőbe juttatni a vitorlásukat.

Számítógépen tudjuk bebarangolni a balatoni hajók fedélzetét és a kilátókat is bejárhatjuk anélkül, hogy egy lépést is tennénk.

A kilátó tetejére 166 lépcső megmászásával juthatunk, de gondoltak a tervezők a kevésbé vállalkozó kedvű látogatókra is, így lift is vezet a magasba. Felérve 70 méteres magasságból csodálhatjuk a Balaton csodálatos panorámáját, jó időben ellátni Balatonkenesétől egészen Keszthelyig.

A Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont egyik különlegessége, hogy itt látható Bujtor István legendás hajója a Skála. Számos filmben szerepeltek együtt, melyek közül talán a leghíresebb, A Pogány Madonna című film volt. A film története alapján ennek a hajónak a tőkesúlyában rejtették el a műkincset. Bujtor 1986-ig vitorlázott ezzel a hajóval, majd néhány tulajdonosváltást követően került Balatonföldvárra.

A többszintes látogatóközpontban terepasztalokkal, makettekkel, filmvetítésekkel, szimulátorokkal várják a látogatókat. A földvári magasparton, vagyis egy 40-45 méteres löszfalon létesítettek egy 25 méteres, új kilátót, így nagyjából 70 méter magasból lehet itt körülnézni a Balaton felett. A kilátótorony tetejére lifttel lehet feljutni, az épület teljesen akadálymentes, a kávézó teraszán is csodálatos a panoráma, az épületbe a kutyusok is beléphetnek. A hajózási témájú látogatóközpont sokkal több, mint egy kiállítótér. Van szélgép, csónakázhatunk szimulátorral és használhatjuk a színes terepasztalt. Az épület mellett játszótér is van és Bujtor István legendás hajója, a Skála is itt látható.

Nyáron minden nap nyitva vannak, még augusztus 20-án is, ugyanakkor minden évszakban látogatható a komplexum. A téli, befagyott Balaton is káprázatos látványt nyújt, akárcsak a többi évszakban.

Jegyárak:

Felnőttek: 1.500 Ft; gyermekek, 3-14 éves korig: 1.000 Ft; 0-3 éves korig ingyenes.

Csoportkedvezmény 10 főtől, előzetes bejelentkezés esetén a felnőtteknek: 1.200 Ft, gyermekeknek 800 Ft.

Viharos szélben, II. fokú viharjelzésénél a kilátótorony lezárásra kerül és csak a kávézó részig, a panorámateraszig lehet felmenni. Viharjegy felnőtteknek: 1.200 Ft, viharjegy gyermeknek, 3-14 éves korig: 800 Ft/fő.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva