Judi Ádám/csupasport.hu | 2021.11.05. 16:00
A 246 kilométert is győztesen lefutó Maráz Zsuzsa segíti az Ultrabalatonra készülő, amatőr férfit
Erdővölgyi Szabolcs tavaly január óta Maráz Zsuzsával készül, ezalatt rengeteget fejlődött és nagy tervei vannak.

– 2017-ben kezdtem futni, először kisebb távokon. Fiatalabb koromban kézilabdáztam, majd 2016-ban néhány ismerősöm és volt csapattársam szervezett egyfajta öregfiúk-csapatot. Volt, hogy egy alkalommal cserék nélkül álltunk fel. Muszáj volt végigjátszani a meccset. Másnap fájt mindenem, rosszul voltam. Akkor, harminchat évesen úgy voltam vele, hogy tarthatatlan, hogy ilyen állapotban vagyok. Elkezdtem mozogni. Előbb edzőterembe jártam, majd futni kezdtem. 2017-ben elmentem egy Spartan Race jótékonysági futásra, majd fokozatosan növeltem a távokat. Az első hivatalos futóversenyem Szegeden egy hét kilométeres esemény volt. Leküzdöttem, majd folyamatosan növeltem a távot – mondta a 41 éves Erdővölgyi Szabolcs.

A szegedi férfi idén másodszor teljesítette párban az Ultrabalatont

– Idén kétfős csapatban indultunk az Ultrabalatonon. Sokat dolgozom, van két gyermekem, emellett nehéz normális felkészülést végezni. Nem tudok úgy készülni, ahogy szeretnék, vagy ahogy kellene. Visszatérve az Ub-re, van egy barátom, akivel tavaly futottuk le először párban, idén pedig másodszor. Idén mindketten munkából érkeztünk a versenyre, felváltva futottunk és vezettünk. Nem bonyolítottuk túl, futottunk egy jót, mert szeretünk sportolni. Eszeveszett céljaink nem voltak, csupán tisztességesen teljesíteni akartuk – vallja a sportember.

Szabolcs október közepén szintén

párban lefutotta az Ultrabalaton Trail terepversenyt, a száztizenöt kilométeres távot tizennégy óra, huszonnégy perc alatt teljesítették.

Erdővölgyi Szabolcs Ultrabalaton-futó 2021-es befutóérme Fotó: csupasport.hu

Erdővölgyi Szabolcs Ultrabalaton-futó 2021-es befutóérme
Fotó: csupasport.hu

 

Kihívás: az útvonalon kétezerkétszáz méter szintemelkedés volt

Erdővölgyi Szabolcs négy éve kezdett futni, azóta szépen, lépcsőfokról lépcsőfokra lépked, tavaly január óta Maráz Zsuzsa az edzője, célja pedig az egyéni Ultrabalaton és a Spartathlon teljesítése.

– Eredetileg egyedül akartam futni, hogy legyen egyben száz kilométerem, de végül egy ismerősömmel ketten teljesítettük. Ha májusban lett volna az Ultrabalaton, akkor egyedül futottam volna, de így, hogy októberben volt, nem hiszem, hogy jó ötlet lett volna ilyen közel egymáshoz elindulni mind a két versenyen. Kerestem egy párt, akiről tudtam, hogy képes ötven-hatvan kilométert terepen megtenni, majd tizennégy óra huszonnégy perc alatt célba értünk – mondta Erdővölgyi Szabolcs.

Erdővölgyi Szabolcs Ultrabalaton-futó Fotó: csupasport.hu

Erdővölgyi Szabolcs Ultrabalaton-futó
Fotó: csupasport.hu

 

A sportoló célja az Ultrabalaton egyéniben és részvétel a Spartathlonon

– Magamhoz mérten a legbüszkébb a tavalyi Korinthosz 80 teljesítésére vagyok. Szépen, lépcsőről lépcsőre haladtam amíg eljutottam idáig. Először hét kilométer, majd a félmaratoni jött, aztán egy kisebb ugrással egy hatórás verseny, ami alatt negyvennyolc kilométert futottam, ezt betudom egy maratoninak. Sokáig egy szegedi edzővel készültem, akitől sokat tanultam, szépen fel is tudott készíteni maratoni távra, ám ultratávokban nincs megfelelő tapasztalata, így edzőt váltottam. Tavaly január óta Maráz Zsuzsával készülök, rengeteget fejlődtem azóta.

Először két éve voltam a Korinthosz 80 nyolcvan kilométeres távján, akkor nem sikerült szintidőn belül célba érnem. Akkor tizenkét óra tíz perc volt az időm, a szint pedig tizenegy óra volt. Azután három hónap szünet következett, combizom-szakadással küszködtem. Az idei Korinthosz 80-on már tíz óra alatt értem célba

ez is mutatja, sokat köszönhetek Zsuzsinak. Próbálok folyamatosan előrejutni. A célom, hogy egyéniben teljesítsem az Ultrabalatont és egyszer ki akarok jutni a Spartathlonra. Ehhez több időt kell fordítanom magamra és keményebben kell dolgoznom, alázattal és nagy szorgalommal – tette hozzá a szegedi futó.

 

Forrás: csupasport.hu
Nyitókép: csupasport.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva