
Ötven új hely a Magyar Konyha Balaton 2024 Gasztrokalauzában
Mintegy háromszáz étterem, strandbisztró, kávézó, lángosozó és cukrászda, köztük ötven új hely szerepel a Magyar Konyha magazin Balaton 2024 Gasztrokalauzában.
– Tizenkettedik alkalommal jelenik meg a Magyar Konyha Balaton Gasztrokalauza. Felemelő dolog ennyi ideje nyomon követni a Balaton-környéki konyhaművészet fejlődését. A Balaton nagyon a miénk, a Balatonhoz mindannyian érzelmileg kötődünk – fogalmazott Lévai Anikó, a magazin szerkesztőbizottságának elnöke.

Fotó: illusztráció/DMA
A Balaton önálló régió, nem is elsősorban földrajzi, inkább kulturális okokból
Amikor a Balaton Gasztrokalauzt megálmodták, az volt a cél, hogy a magyar családok ne csak élményekkel, hanem jó szájízzel jöjjenek haza a tó mellől, a balatoni gasztronómia ugyanis régóta nem csak a strandbüfékről szól. A Magyar Konyha idén már 48 éves, ezzel a régió leghosszabb múltra visszatekintő gasztrokulturális magazinja.

A Magyar Konyha 2024-es Balatoni Gasztro Kalauza
Fotó: origo.hu/Csudai Sándor
– A Balaton nem engedi el a „klottgatyás” nosztalgiákat, egymás mellett működnek az évtizedes lángosozók és a fine dining helyek. Az idei Balaton 2024, akárcsak elődei, nem étteremkalauz, nincs benne pontozás, „körmös”, inkább kulináris ajánlat a Balatonra látogatók számára – hangsúlyozta Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője.
A kötet egyaránt bemutat kultúrbisztrókat, halsütödéket, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockásabroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket és borászatokat is.

Fotó: illusztráció/DMA
A gasztrokalauz első számába alig sikerült 170 helyet összeszedni, majd a pandémia előtt már 400 fölé értek, de aztán szigorítottak a szerkesztők. Bár a balatoni vendéglátás aktuális helyzetével kapcsolatban megtorpanás érezhető, számos vendéglátóhely nem nyitott ki a járványhelyzet után, ám rengeteg új cukrászda és fagylaltozó várja a tóhoz érkezőket.
A kötet alrégiók szerint tekinti át a balatoni vendéglátóhelyeket, külön listában emeli ki a Michelin-kalauz által is ajánlott helyeket, illetve a legjobb Balaton körüli borászatokat; étterem, strandbisztró és cukrászda/fagyizó kategóriákban pedig saját TOP10-es listákkal segíti az olvasókat.
A Balaton 2024 gasztrokalauz június 26-tól kapható Magyar Konyha nyári dupla számával együtt.
:
Nyitókép: A Magyar Konyha 2024-es Balatoni Gasztrokalauza
Fotó: origo.hu/Csudai Sándor