Balatonfüredi Borhetek 2024
Helyszín Balatonfüred, Tagore sétány
Időpont 2024. aug. 9. 09:30 - szept. 1. 23:00

A borhetek a város legnépszerűbb gasztronómiai eseménye, ahol a Balatonfüred-Csopaki Borvidék legjobb nedűit kóstolhatod meg. Huszonnégy borász – többek között a Arias Birtok, Koronczai Pincészet, Vesztergom Pince, Gyukli Pince, Bökő Pince és még sokan mások – kínálja a borait, melyek között akár 300 különböző fajtából származó bor is található.

A borhetekre csak olyan szőlősgazdák jelentkezhettek, akik a borvidéken legalább két hektárt, Balatonfüred közigazgatási területén legalább 1 hektárt meghaladó szőlő területet művelnek. Kóstolhatsz tehát olyan borokat is, amelyeket a Városi Borversenyen legalább 70 pontot elért csendes borok, habzó borok és pezsgők közül válogattak. A rendezvényen kizárólag palackozott bor árusítható.

A borosgazdák faházai a szokott helyen sorakoznak idén is a Tagore sétányon, az első helyet, a hagyományoknak megfelelően, az év füredi borásza kapta, ezúttal is Kálmán József, azaz az Arias Borászat.

Azok, akik komolyabban érdeklődnek a borok iránt, a fesztiválon szereplő borászok borbemutatóin olthatják a tudásszomjukat. Csak egy borheti pohár kell a délutánonként hat órakor kezdődő bemutatókhoz és lehet kérdezni, kóstolni vagy éppen elmélkedni a borról.

A Borheteken ezúttal is csak a Balatonfüredi-Csopaki borvidék borászai vehetnek részt, azok, akik megfelelő pontot értek el a városi borversenyen, és akik egyben rendelkeznek füredi szőlőterülettel.

Csak palackozott borok kínálhatók, a rendezvény alatt többször ellenőrzik majd a minőséget. Borászatonként 8-12 féle bort lehet kóstolni, összesen mintegy háromszáz tétel közül választhatnak a vendégek.

Hagyományosan az olaszrizlingből szinte kimeríthetetlen a kínálat, a klasszikustól a késői szüretelésűn át, a dűlőn szelektáltakig, mindenféle lesz. A gyöngyöző borok és rozék továbbra is nagy kedvencek, de a fajsúlyosabb vörösborok, a borkülönlegességek és a díjnyertes nedűk sem hiányoznak majd.

A boros pavilonok minden nap reggel tíztől éjfélig tartanak nyitva. Egyedi készítésű, három decis kristálypoharakból lehet inni a bort, amelynek különlegessége, hogy minden pohár talpában dombornyomással szerepel a Balatonfüred felirat.

 

Évente átlagban közel kétszázezren keresik fel a fesztivált. Hacsak nem lesz kirívóan rossz idő, idén is legalább ennyi vendégre lehet számítani.

Töltsd tehát a nyarat a bor és a zene jegyében Balatonfüreden, a Tagore sétányon.

 

Nyitókép: Balatonfüredi Borhetek

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva