likeBalaton.hu | 2024.03.05. 08:00
A Barlangok hónapja március végéig várja a látogatókat – a Balatonnál is
A Balatonnál a Csodabogyós- és a Lóczy Barlang, valamint a cseszneki szurdok is programokkal vár a Barlangoljunk!-programsorozat keretében.

Március 1-jén volt a Barlangok hónapja-programsorozat nyitónapja

Tizedik alkalommal hirdeti meg a Barlangok Hónapja programsorozatot az Agrárminisztérium a Magyar Nemzeti Parkokkal együttműködve.

– Magyarországon 4200 barlangot tartanak hivatalosan nyilván, melyek összhosszúsága a háromszáz kilométert is meghaladja.

Közülük harminchárom olyan idegenforgalmi hasznosítású barlang található öt hazai Nemzeti Park területén, melyek a nagyközönség előtt is nyitva állnak. Ezek kedvezményes és ingyenes túrákkal, az év más szakaszában nem látogatható barlangokkal is várják a látogatókat – hangsúlyozta a Miskolcon tartott nyitóbeszédében Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára.

A Balaton-felvidéken a Lóczy- és a Csodabogyós-barlang várja kedvezményes belépőkkel az érdeklődőket, míg a cseszneki szurdokban egy teljesítménytúrán vehetnek részt a látogatók.

A Lóczy-barlang Balatonfüreden
Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park/Egri Csaba

Aggteleken, a Baradla-barlangban húszszázalékos kedvezményt biztosítanak a hónapban, Budapesten a Duna-Ipoly Nemzeti Park huszonöt százalékos belépőkedvezménnyel várja a Szemlő-hegyi- és a Pál-völgyi-barlangba az érdeklődőket, ahol több előadást és filmvetítést is tartanak, míg a Duna-Dráva Nemzeti Parkban a Denevér-barlang húsz-, az Abaligeti-barlang pedig tízszázalékos kedvezménnyel várja a látogatókat.

Nagy az érdeklődés a hazai barlangok iránt

A tíz nemzeti parki igazgatóság éves, regisztrált látogatószáma mintegy 1,6 millió személy évente.

– Annak ellenére, hogy csak a nemzeti parkok felében találhatók barlangok, a látogatók mintegy egyharmada valamilyen barlangi programot keres fel – emelte ki az államtitkár.

A tíz év alatt, mióta az Agrárminisztérium a Nemzeti Parkokkal közösen megszervezi a Barlangoljunk! hónapot, harminc százalékkal nőtt a barlangi látogatások száma. Nemcsak az ország gazdag barlangokban, hanem Budapest is egyedülálló ilyen szempontból, hiszen a magyar főváros közigazgatási területén százhetvennégy darab barlangot tartanak nyilván, melyek összhosszúsága ötvennyolc kilométer. Itt található az ország leghosszabb barlangja is, a Pál-völgyi-barlangrendszer, mely mintegy harminckét kilométer hosszúságú. A budapesti Szemlő-hegyi-barlang babakocsival vagy kerekesszékkel is látogatható.

A barlangok állapotának fenntartásához természetvédelmi beavatkozás szükséges

A barlangok önmaguktól nem képesek a megújulásra, emiatt állapotuk fenntartására természetvédelmi beavatkozásokra van szükség, így

a tavaly év végén lezárt Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban több mint másfél milliárd forintot költött el az állam többek között a hazai barlangok védelmére, statikai megóvásukra vagy denevérbarát bejáratok kialakítására.

– A hazai barlangok több mint egynegyede a Bükkben található, itt van az ország legmagasabban lévő és legmélyebb barlangja is, a Körös-barlang és a Bányász-barlang – mondta Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

 
Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: A Csodabogyós-barlang
Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park/Egri Csaba

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva