csupasport.hu | 2021.07.11. 16:00
A füredi Petróczi Márton fiatalos lendülettel vágott bele az ultrafutásba
Petróczi Márton, a Balatonfüredi Atlétikai Club versenyzője viszonylag új szereplő az ultrafutás világában, de már figyelemre méltó eredményei vannak – legutóbb a Mamma Montana verseny nyolcvan kilométerén győzött.

A hétvégén a Balaton mellett megrendezett Mamma Montana ultraverseny ötven mérföldes, azaz nyolcvan kilométeres távján remek idővel, 6:33:50 órával a huszonnégy esztendős Petróczi Márton szerezte meg az első helyet – erről is beszélt a Csupasportnak.

– Gyerekkorom óta mindig sportoltam, leginkább fociztam, mellette jártam el futni – mondta Petróczi Márton. – Amikor elindultam a veszprémi Spartan Race-en, magával ragadott ez a világ, elkezdtem több versenyre járni, és jöttek az eredmények is.

Tavaly beneveztem a BSZM-Félbalatonra, amelyen két nap alatt kellett a Balaton-kört félig lefutni. Az volt az első ultratávom, ott szerettem bele a hosszú kihívásokba, és azóta több ultraversenyen is indultam.

Petróczi Márton, a Mamma Montana győztese és Baranyai Máté, aki ismét egy tökéletes verseny főszervezője volt

A tehetséges versenyző legutóbb a Mamma Montana Ultra nyolcvan kilométeres távján futott.

– A rajt után Csereklei Józseffel mentünk együtt sokáig, kicsit gyorsabban, mint terveztem, de így is tartható tempóban, sőt végig jól éreztem magam. A végén Józsi lassult kicsit, így egyedül maradtam, végül sikerült elsőként beérnem, a vártnál jobb idővel. Jó verseny volt, változatos pályával, remek frissítéssel, azaz hozta azt a minőséget, amit a Baranyai Máté által szervezett versenyeken megszokhattak a részvevők. Máténak egyébként is sokat köszönhetek, mert a kezdetektől segített, hogy elindulhassak az ultrázás felé.

A Mamma Montana Ultra a Balaton melletti hullámzó ösvényeken és utakon haladó verseny, az egyéni indulók 50, 80 és 100 kilométeren tehetik magukat próbára. A táv mellett a szintemelkedés és a hőség is próbára teszi a futókat.

Ennek ellenére jól futható, izgalmas a pálya, amelyen az okos erőbeosztás kulcsfontosságú – mindenesetre adva van a kérdés, hogyan lehet az ilyen extrém teljesítésre felkészülni.

– Tavaly október óta készülök edzővel, mégpedig Gál Tibor irányításával. Általában heti öt edzésem van, a táv száz-százötven kilométerre jön ki. Az idén a Don Quijote Runon indulok, szintén nyolcvan kilométeren, aztán szeptemberben a Szőlőskörön ugyanezen a távon. Jövőre szeretnék több kört teljesíteni a 1 Way Ticket Runon, amelyen az idén huszonhét kör után kiszálltam. Az a verseny teljesen más élmény volt, mint az eddigiek, nagyon megfogott, jövőre igyekszem jóval többet teljesíteni rajta.

Forrás: Csupasport.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva