likeBalaton.hu | 2021.03.07. 11:00
A Kékszalag tiszteletére épül sétány Balatonfüreden
Balatonfüred nem tétlenkedik: szabadon bejárható partszakaszt tesz rendbe, új sétányt épít, hogy még egységesebb arculata legyen az északi part egyik legkedveltebb településének. Az új sétány egy 550 méter hosszú, a Kékszalag versenyt idéző látványelemekkel teli sétálóút lesz sok zöldfelülettel és pihenőpadokkal.

A balatonfüredi Kékszalag sétány a Kempinget köti majd össze a Széchenyi sétányon keresztül a Tagore sétánnyal, így egy impozáns, egységes arculatú, egybefüggő sétálórész áll majd rendelkezésre a város parti részén – olvasható a település honlapján. A legendás vitorlás versenyről elnevezett sétány különböző látványelemekkel fogja megidézni a tókerülő Kékszalagot, például bemutatják a mindenkori győzteseket és a legendás hajókat utcabútorok formájában.

Innen indul majd az új Kékszalag sétány
Fotó: Szücs Ildikó

A sétányon úgynevezett hajó-padokon lehet majd pihenni, ezek formájukban a klasszikus vitorlások fafedélzetének vonalait idézik meg. Az árnyékolásról stílszerűen nagy vitorlavásznak gondoskodnak majd, ezeken szöveges és képes információk lesznek láthatók a hajókról, hajóosztályokról.

Nyáron talán már vitorlás pihenőpadokon ülhetünk az új sétány mentén
Fotó: Szücs Ildikó

A tervek szerint lesz egy kő hasábokból álló, üveg sávokkal tagolt idővonal, amelyen a versenyek évszámait és győzteseit olvashatjuk majd, valamint a legendés Nemere II vitorlás hajótestének egy részletét is megépítik, ami pihenőtérként szolgál majd. A sétány várhatóan nem csupán kellemes pihenést nyújt majd, hanem turistalátványosság is lesz egyben.

Olvastad már a Nemere II történetét?

A kemping előtti szakaszon veszélyessé vált fákat kivágják, amiket természetesen pótolnak, és az út mindkét oldalán új fasort létesítenek. Ahol csak lehet parkosítanak, hogy minél több zöld területen élvezhessük a Balaton partot.

Épül a szabad partszakasz Füreden
Fotó: Szücs Ildikó

Eközben az Eszterházy strand melletti szakaszon, a volt Brázay strand területén a város egy parkot alakít ki, mellette egy városi strand épül, így egyre több szabadon bejárható partszakasz lesz Füreden. Ezeknek egyes részei egész évben bejárhatóak lesznek, a strandok területei pedig a nyári szezonon kívül nyitottak lesznek.

Élhető, bejárható vízparti részt terveznek
Fotó: Szücs Ildikó

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva