2019.08.30. 18:00
A kóborló elefánttal is megküzdenek a rend őrei
Szezonban, a Balaton északi partján a Balatonfüredi Rendőrkapitányság az állandó lakosok többszörösét szolgálja ki, ráadásul néha egy elefánt kóborol az utakon, máskor az autósok érzik a vadonban magukat.

Balatonfüredet a Balaton északi partjának fővárosaként szokták emlegetni, múltját tekintve a Balaton-part legrégebbi üdülőhelye. Különleges aurájának köszönhetően, előkelő helyet foglal el Magyarország legnépszerűbbként számon tartott települései között.

– A Balatonfüredi Rendőrkapitányságot a kisebb kapitányságok között jegyzik. Területéhez ötven kilométeres partszakasz és 22 település tartozik – mondta Regdon László ezredes, kapitányságvezető.

A kapitányság területéhez tartoznak Veszprém megye közkedvelt kiránduló- és nyaralóhelyei közül Tihany, Zánka, Alsóörs és Csopak.

– A nyári szezon minden szempontból kiemelt időszak a munkánkban – folytatta Regdon László ezredes. – Munkatársaim a megyei kollégáktól, a Készenléti Rendőrségtől és a polgárőrségtől kapnak erősítést a nyári idényben. Leterheltség szempontjából a hétvégék még inkább erősebbnek mondhatóak. Váratlan helyzetek, egyedi kreatív megoldást igénylő esetek sem ritkák. Előfordult, hogy egy Balatonfüreden turnézó vándorcirkuszból elkóboroló elefánt felbukkanásáról kaptunk bejelentést. A törékeny termetűnek nem éppen nevezhető állat a sétányon bandukolt. Azonnal előkerítettük a gondozóját, majd közreműködésével karámjába visszacsaltuk. Nehéz előre kiszámítani az effajta történéseket, de sokszor a hozzáállás, egy frappáns ötlet áthidalja a problémát.

– Szezonon kívül az intenzívebb hónapokban keletkező ügyek feldolgozása, vizsgálata adja a feladatot – tette hozzá a kapitányságvezető. – Ilyenkor főként a szőlőhegyre és a nyaralóövezeti házak őrzésére kell összpontosítanunk. Területünkön fokozottan balesetveszélyesnek számítanak a nagyobb forgalmat bonyolító 71-es és 73-as főútvonalak. A megnövekedett járműáradat kordában tartására rendszeresen szervezünk ellenőrzéseket, ilyenkor motoros rend­őrrel is kiegészülve dolgozunk. Sajnálatosan az agresszív vezetői magatartás időnként ezen a környéken is felbukkan, ezek kiszűrésére hatékonyak a motoros szolgálatok rugalmasan reagáló, robbanékony manőverei.

– A kapitányságunk szervezetileg két osztályra tagozódik, úgymint bűnügyre és rendészetre – beszélt Regdon László ezredes a belső felépítésről. – Az utóbbihoz tartozik az igazgatásrendészet, a körzeti megbízottak, illetve az őr- és járőrszolgálati alosztály. A közterületi szolgálat megkezdése előtt, valamint a tervezett bűnügyi akciók végrehajtása kezdetén úgynevezett intelligens szolgálatirányítási rendszert alkalmazunk. Interaktív táblán összesítjük az aktuális bűnügyi információkat, és baleseti ponttérképet tudunk kivetíteni. Élethű képeken mutatjuk be a rendőri szempontból releváns helyszíneket, hogy a feladatra indulók minél több megjegyezhető adattal rendelkezhessenek.

Július 25-én délelőtt a 73-as főútvonal átfogó ellenőrzésére esett a rendőrök választása. A nyári igénybevétel szempontjából intenzívebben használják ezt a közutat, amely a nyugati országrész Balaton-part felé vezető forgalmát bonyolítja.

– Nyolc fővel hajtottuk végre a feladatot. A közúti ellenőrzés átfogó volta és az autóval közlekedők száma miatt volt indokolt a nagyobb létszám – nyilatkozta Vancsura Miklós alezredes, a Balatonfüredi Rendőrkapitányság helyettes vezetője.

A másfél órás ellenőrzés kétszer húszperces időszaka az alkoholos befolyásoltság vizsgálatára terjedt ki.

– A finn módszeres szakaszokban mindenkit kitereltünk, majd a sofőrök ittasságának ellen­őrzésére helyeztük a hangsúlyt – folytatta Vancsura Miklós alezredes. – Ha más probléma nem merült fel, úgy egy-két perc után minden autós gond nélkül folytathatta az útját. Az ellenőrzés teljes ideje alatt rendszámfelismerő rendszert is alkalmaztunk, mely többek között arra is alkalmas, hogy kiszűrje a körözött gépkocsikat, de a műszaki vizsga érvényességét, illetve a forgalomból való kitiltást is jelzi. A teljes kiterelés közötti időszakokban leginkább szúrópróbaszerűen igazoltattunk, az ellen­őrzés nagy részében csak azt állítjuk meg, akinél szabályszegést tapasztalunk. Több szempont alapján kontrollálják a kollégák a forgalmat: szempont volt az embercsempészés elleni küzdelem, valamint a bűnügyileg, avagy közbiztonságilag kockázatot magában hordozó járművek és vezetőik megállítása. Természetesen az ellenőrzésben motoros kolléga is besegített. Tapasztalataink azt mutatják, hogy az ellenőrzést elkerülni szándékozó, illetve gyanúsan viselkedő sofőrök megállítására eredményesen bevethetőek. Statisztikánk alapján másfél óra alatt közel 400 gépkocsit ellenőriztünk, és 50 sofőrnél alkalmaztunk alkoholszondát. Ez idő alatt szabálytalanságra nem derült fény. A kitereléskor ideiglenesen felállított sebességkorlátozó és előzni tilos táblákat helyeztünk ki. Igyekszünk a közlekedőket a lehető legrövidebb ideig feltartóztatni, és a szabálykövető állampolgárok érdekében eltávolítani a forgalomból azokat, akik a többi közlekedő biztonságára veszélyt jelenthetnek.

Néhány évvel ezelőtt a balatonfüredi zsaruk Kék Karaván elnevezésű programot hirdettek, melyet azóta is sikeresen működtetnek. A Ta­gore sétány és a Zákonyi Ferenc utca forgatagában folyamatos rendőri jelenléttel biztosítják a pihenni vágyók nyugalmát. Nappal gyalogos járőrök ellenőrzik a korzót, a kora esti órákban pedig kutyás szolgálattal találkozhatnak az arra sétálók. A balatonfüredi Kisfaludy strand parkolóját júliustól augusztusig bűnmegelőzési mini centrum felügyeli. Rendőri irányítással rendészeti fakultációs képzésen részt vevő középiskolások vagyonbiztonsági tanácsokat taglaló szórólapokat osztanak. Lehúzott ablakú, vagy utastérben látható helyen, elöl hagyott értékeket rejtő autók tulajdonosait figyelmeztetik. A megelőzési munka az illetékességi terület kempingjeiben is folyamatos. Kéthetente standjaikkal meglátogatják a nyaralókat. Játékos formában hívják fel a kicsik és a felnőttek figyelmét a nyárhoz kapcsolódó veszélyekre. A bűnügyi állomány munkáját több sorozatelkövető nehezíti, de sok ügyet sikeresen befejeztünk, mind kifosztás, gépkocsilopás és betöréses lopás bűncselekmények felderítésével.

– A dömpingidőszak prevenciós tevékenysége kétségtelenül leterheli a rendőri állományt, azonban az intenzívebb munkának több pozitív hozadéka is van – foglalta össze Regdon László ezredes. – Később kevesebb bűnügyi aktát kell feldolgozniuk a kollégáknak, illetve a legfontosabb, hogy a nyaralásból hazatérők pozitív élményekkel, elégedetten távoznak.

Forrás: Zsaru magazin

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva