2018.08.01. 08:26
A Város Bora
Idén a Szabó és Fia Pince 2017-es évjáratú olaszrizlingje lett Balatonfüred Város Bora. A megtisztelő cím mellett ez azt is jelenti, hogy ebben az évben a város vendégeinek ezt a bort ajándékozza, és ezt a bort kínálja rendezvényein.

A nyertes bort a város képviselőtestületének tagjai választották ki vakkóstolással zárt ülésükön.

– A városi borverseny aranyérmes olaszrizlingjei közül választják ki a képviselők azt, ami nekik legjobban ízlik. Az olaszrizling a térség jellemző fajtája, ebből készülnek a pincészetek zászlósborai. Igazi közönségteszt ez, hiszen a 12 fős testület tagjai nem egyformán értenek a borhoz, így tényleg csak az számított, hogy melyik bort találták a legfinomabbnak – mondta el Baloghné Király Mónika a Balatonfüred- Szőlősi hegyközség elnöke.

A Szabó és Fia Borpince családi borászat, a Balaton-felvidéken, Nivegy-völgyben készítik a bort. Ebben a térségben a borászkodás hagyománya a 18. századra vezethető vissza. A család több mint 19 ha területen termeszt szőlőt, de falusi vendégasztalukra maguk állítják elő mangalicából készült füstölt húsárukat.

– Az első közös telepítésünk édesapámmal 10 éve volt. Balatoncsicsón a Pirkanc dűlőben telepítettünk egy 0,7 hektáros olaszrizling ültetvényt. Úgy tűnik jó helyet választottunk, mert minden évben innen szüreteljük a legjobb olaszrizlinget. 2017-ben szép egészséges szőlőt szedtünk, ami szépen beérett, 13 százalék alkohol lett a kész borban. A reduktív erjesztés szépen kihozta a fajtajegyeket és egy harmonikus bor született – mondta el Szabó Gergő borász.

A borászatban nagy hangsúlyt fektetnek a szőlészetre, hogy egészséges szőlőt szüretelhessenek. A szőlőben a munkát az idősebbik, a pincében az ifjabbik Szabó irányítja. Készítenek hagyományos fahordós illetve reduktív erjesztésű tételeket is. Céljuk, hogy a bor a fajtajelleget hordozó, harmonikus legyen.

– Boraink nagy részét a pincénél, illetve a Balaton környékén értékesítjük éttermeknek, hoteleknek. Országos szinten egyelőre Budapesten és egy-két vidéki üzletben tudunk megjelenni. Szerencsére egyre nagyobb a boraink iránt a kereslet, szeretnénk országszerte a boros szaküzletekben értékesíteni. Ebben nagy segítség feleségem, aki fiunk születése után átvette tőlem az értekesítési feladatokat – tette hozzá.

Az olaszrizlingen kívül termesztenek más fajtákat is, van szürkebarát, ottonell muskotály, chardonnay, kékfrankos, cabernet Franc és merlot fajta is az ültetvényeken. A pincészetnél foglalkoznak a kuriózumnak számító Juhfark fajtával is. A Nivegy-völgyi szőlőfajták közül ez Hungarikumnak számít, a filoxéra vész után ezt a szőlőfajtát innen telepítették vissza a Somlóra is.

A családi borászatban a szőlőművelés során csak zöld környezetvédelmi besorolású szereket használnak, részt vesznek a nemzeti agár környezetgazdálkodási programban. A gyomirtást gépi sorközműveléssel végzik, a szőlő feldolgozás során nagyrészt természetes, de irányított erjesztést alkalmaznak. Gergőék minden borukról tudják, hogy mely dűlőben termett a szőlője.

Balatonfüred Város Borát bárki megkóstolhatja a Balatonfüredi Borheteken. A borászatok augusztus 8 és szeptember 2 között várják a látogatókat a Tagore sétányon.

 

Szöveg: Sági Ági
Fotók: Szabó Miklós és csicsowine.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva