veol.hu/Kovács Erika | 2021.07.30. 14:00
A vitorlázás egyik legendájára emlékeztek Füreden
Emléktáblát avattak J. Kováts Béla (1904–1988), a Kékszalag kétszeres győztese és korának kiemelkedő vitorlázója tiszteletére a sportág, illetve annak ismert személyiségei emlékparkjában, a füredi Rózsakertben.

Az ünnepséget az 53. tókerülő verseny díjkiosztója előtt rendezte meg a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ). Szépvölgyi István, egy vitorlázással foglalkozó portál főszerkesztője köszöntőjében a vitorlázás ünnepének nevezte a Kékszalagot, melyre egyszerre jellemző a hagyomány és a megújulás.

Szépvölgyi István utalt a verseny legfőbb eseményeire, illetve a kezdetekre, amikor 1934-ben először rendezték meg a tókerülő viadalt. Akkor még álomnak tűnt a mostani győztes befutási ideje. A szónok a balatonfüredi J. Kováts Béláról elmondta, 1930-tól vitorlázott, kiváló eredményeket hozott, kétszer megnyerte a Kékszalag versenyt.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Bóka István polgármester méltatta a kis szél miatt nagyon nehéz 53. futam résztvevőit, illetve a győzteseket. Elismeréssel beszélt a szervezésről, mely méltó volt a Balatonhoz, a versenyhez és Balatonfüredhez.

– A köztelevízió folyamatos közvetítése a legszebb képeket mutatta be a versenyről, a tóról – mondta a polgármester J. Kováts Béla emléktáblája avatásán, akit a 20. század egyik bajnokának és egyik legjelentősebb vitorlázójának nevezett. Úgy fogalmazott, a vitorlázás és Balatonfüred elválaszthatatlan egymástól, a városban együtt van a múlt, a jelen és a jövő.

– A vitorlázásban a jövőt építjük. Abban bízunk, hogy ennek a sportnak nagyon szép jövője lesz Füreden, és a város továbbra is meghatározó helye lesz a magyar, illetve a balatoni vitorlázásnak. Nem lehet jövőt építeni a múlt tisztelete nélkül, így nagyon fontos a mostani emléktábla avatása, a 20. század egyik bajnokának és egyik legjelentősebb vitorlázójának tiszteletére

– mondta Bóka István, aki külön szólt a tokiói olimpia füredi vitorlázóiról.

Gerendy Zoltán, az MVSZ elnöke aláhúzta, érdemes úgy dolgozni, sportolni, hogy később arra büszke legyen mindenki, ahogy J. Kováts Béla tette. A neves sportember példát mutatott a fiataloknak is.

– Meg kell becsülni azokat az embereket, akik sokat tettek a Balatonért, a vitorlássportért – hangsúlyozta Kollár Lajos. Az MVSZ korábbi elnöke és örökös tagja köszönettel beszélt a szövetségről, mely támogatta az emléktábla-avatást érintő kezdeményezését.

Dulin Jenő, Kollár Lajos, Gerendy Zoltán és Kurutz Márta a rózsakertben
Fotó: Penovác Károly/Napló

Dulin Jenő, a hazai vitorlástörténelem szakértője, gyűjtője, vitorlás-szakíró szerint kevés olyan eredményes vitorlázója volt a Balatonnak, mint J. Kováts Béla, aki tizenötszörös magyar bajnok. A Kékszalag versenyt 1936-ban, majd két évvel később is megnyerte, és ötszáznál is többször állt dobogóra.

A köszöntők után leleplezték az emléktáblát, melynél Bóka István és Holczer András alpolgármester koszorút helyezett el. Az ünnepségen részt vett Kurutz Márta, a kiváló vitorlázó rokona.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva