Keszey Ágnes | 2022.02.06. 10:00
Anna-bál, reformkori desszertek: a hotel, ahol él a múlt
Az Anna Grand nem csak egy hotel. Történelem, hagyomány is egyben. Hallatán sokaknak eszébe jut a nagy múltú és messze földön híres balatonfüredi Anna-bál, de azt már kevesen tudják, hogy a szálloda kávéháza a Pilvax mintájára készült.

1781. Ez az első évszám, mely az épület történetéhez kötődve feltűnik a történelmi forrásokban. A mai hotel helyén ekkor már állt egy ház, amelyet a pannonhalmi főapát emeltetett, s a tihanyi apátság vendéglőjeként, azaz traktérházként működött. Az épület múltjára emléktábla is emlékeztet a hotel falán.

Műemlék épület, szálláshely, kávézó és báli helyszín az Anna Grand Hotel Fotó: Mészáros Annarózsa

Később bővítették, s az 1800-as évek elején már 32 szoba várta a vendégeket. Ekkoriban Nagyvendéglő néven működött. Bő három évtized múlva leégett az épület, de újjáépítették. Ismét nagyobbra, 52 szobás vendégfogadóvá.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A szálloda honlapján egyébként részletesen lehet olvasni a régmúltról, innen tudhatjuk, hogy „az 1840-es években Pestről hetente háromszor külön gyorskocsijárat indult, amely a Nagyvendéglőig szállította a vendégeket. 1848-ban kezdődtek az újabb építkezések. Bresztyenszky Béla, az akkor tihanyi apát úgy látta, hogy a Nagyvendéglő nem elég kényelmes a vendégek részére, zsúfoltak a helyiségek, ezért külön kávéházat építtetett melléje, fölé pedig étkezőt és tánctermet. Az előtte lévő részt parkosították – a vendégek el is nevezték Gyönyördének…1848-ban már a Nagyvendéglő báltermében tartották az Anna-bált” – olvashatjuk a szálloda honlapján.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A század vége felé készült el az az árkádos folyosó, amelyben a később kialakult, s ma is a Füredi Pantheon található – a városhoz kötődő híres személyek emléktábláival.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Ekkoriban Grand Hotel néven működött a szálló – ez ihlette meg a mai nevet.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A klasszicista épületet az 1900-as évek elején szecessziós stílusban alakították át, ekkoriban már 60 szobás volt.

A második világháború idején hadikórház működött itt, majd SZOT-hotel volt.

Boros fürdő az egykori jégveremben

Közel 20 esztendeje, 2003. áprilisában vette át az akkor omladozó, romos épületet Lengyel Ernő, aki családjával tulajdonosa lett az épületnek. Ekkor kezdődött meg a felújítás, s a szálloda 2008-tól fogadja a vendégeket.

Lengyel Ernő kalauzolt minket a múltban és az épületben
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Érdekesség volt a mediterrán udvarhoz csatlakozó fal, amelyiknek a tetején állt az úgynevezett Erdei Szárny. Ebben volt két jégverem. A Balatonból kivájt hatalmas jégtömböket itt tárolták, s ezeket használták az ételek hűtésére. Ezt a szárnyat és a két jégvermet műemlékvédelmi indokok miatt nem lehetett lebontani, megmentésük több hónapot és 3-400 millió forintos plusz forrást igényelt – idézte fel a felújítás egyik legnehezebb részét a tulajdonos.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Az egykori jégverem egyébként ma már a wellnessrészleg egyik érdekes része, s itt egy különleges boros fürdő is várja a vendégeket.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Az Anna Grand Hotel több korabeli szárnyból áll. Az Apáti és a Traktér-ház, a Nagyvendéglő és a Gyógyterem, a Kerengő és a már említett Erdei Szárny alkotja.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Építészeti és művészeti szempontból is érdekes barangolni az épületben, hiszen felidéződnek régi korok stílusai, hangulatai – ötvözve a modernitással.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A füredi Pilvax

Bort persze ihatnak is vendégek, s kávézhatnak is. Például egy építészeti szempontból ugyancsak érdekes részen, ugyanis a kávéház a pesti Pilvax mintájára épült meg.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A kávé mellé sütemények is illenek: a cukrászdában eredeti reformkori receptek alapján készült finomságokat is kínálnak a vendégeknek.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Gondoljunk csak bele, olyan helyen ülhetünk, amelynek falai között ott kávézott anno Mikszáth Kálmán, özv. Arany Jánosné, , ifj. Krúdy Gyula, Rippl József, Jászai Mari.

Az egyik reformkori recept alapján készült sütemény
Fotó: Mészáros Annarózsa

Reformkori édes élet

– Az 1800-as évek közepén egy nagy hírű vendéglő működött itt. Még hajdan, az étterem akkori vezetője jegyezte le ezeket a recepteket, melyek még az akkori időből maradtak ránk. Három ilyen desszertünk van. Jókai kedvence mandulás krémmel és csipkebogyólekvárral van töltve. Laborfalvi Róza csokoládé-és eperkrémes, Blaha Lujza kedvence pedig mogyorókrémmel és áfonyalekvárral töltött sütemény – mutatta be a korabeli ihletésű desszerteket Budainé Bors Jolán, főcukrász.

Édes ízek, régi élet – reformkori receptek alapján is készülnek sütemények, melyekről Budainé Bors Jolán mesélt
Fotó: Mészáros Annarózsa

Elárulta azt is, hogy vendégek körében a legkedveltebb a Jókai-sütemény.

A messze földön híres Anna-bál

Az Anna Grand hotelhez nem csak építészeti érdekességek kapcsolódnak, hanem hagyományok is.

A tavalyi (2021-es), 196. Anna-bál szépe Horváth Eszter lett
Fotó: Keszey Ágnes

– Az egyik épületrészben külön éttermünk és báltermünk van, melyet a szemben lévő Horváth-ház tulajdonosa, Szentgyörgyi Horváth Fülöp kezdett építtetni – majd a fia, János fejezte be – elsőbálozó Anna Krisztina leánya tiszteletére. Bár a legelső Anna-bál idejére, 1825-re még nem készült el az épület, úgyhogy azt a Horváth-házban rendezték meg. Ezen a bálon ismerkedett meg Horváth Anna Krisztina Kiss Ernő honvédtiszttel, akivel aztán házasságot kötnek. Később Kiss Ernő már tábornokként az aradi tizenhárom egyikeként búcsúzott az élettől. Emlékére a város alapított egy elismerést: a Kiss Ernő-díjat minden évben az Anna-bálon adják át, egy olyan személynek, aki kiemelkedőt tett Balatonfüredért.

Fotó: Keszey Ágnes

Az Anna-bál ma is élő hagyomány – a tavalyi eseményről itt olvashatsz érdekességeket.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A belföldi vendégek vannak többségben

A hotel egyébként a felújítás után kapta nevét. Tulajdonosa felidézte: a felújításkor talált egy régi táblát, melynek tanúsága szerint Grand Hotel néven működött az épület. Az Anna-bál ihletésére kapcsolta össze a két nevet, s lett Anna Grand Hotel a szálloda, melynek vendégeinek nagy része belföldről érkezik. A 108 szobában közel 260 főt tudnak fogadni, őértük télen több mint 85, nyáron közel 120 dolgozó.

– A magyar vendégek rövidebb időszakra érkeznek, s szinte az utolsó pillanatban foglalnak szállást – összegezte a tapasztalatokat Lengyel Ernő.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva