Marton Attila | 2021.07.14. 12:00
Olvasnál a strandon? Könyvautomaták költöznek a Balatonra!
Ezek a gépek átalakított italautomaták, és másfajta szomjoltásra születtek. A 32. éppen az Esterházy strand bejáratánál várja az érdeklődőket.

A POKET elnevezésű kezdeményezést három éve alapította Vecsei H. Miklós színész és a Sztalker Csoport. Ennek részeként előbb Budapest nagy forgalmú pontjain, majd egyre több vidéki helyszínen helyeztek el könyvautomatává alakított italautomatákat.

A harminckettedik automatát Balatonfüreden, az Esterházy strand bejáratánál avatták fel a közelmúltban, a tónál ez az első ilyen szerkezet. A strand egyik alkalmazottja azt mondta, hogy népszerű a fürdőzők körében az automata, sokan vásárolnak belőle a tópartra menet.

Az automata a strand bejáratánál
Fotó: Marton Attila

Vecsei H. Miklós elmondta, a POKET non-profit vállalkozás. Céljuk, hogy minél több fiatal vegyen kezébe könyvet.

Az automata felavatására időzítve a könyvsorozatban új kötet jelent meg. A Kisded tenger című antológiakötet – amelynek írásait Ugron Zsolna kolozsvári születésű író válogatta – megjelenését a jövőben tematikus POKET Balaton-sorozat kíséri, hogy évről évre új balatoni helyszínen a kultúrtájhoz kapcsolódó szöveganyaggal népszerűsítsék a könyvolvasást.

A könyvben regény, novella és versidézetek is helyet kaptak, kiadását a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. is támogatta.

– Olyan klasszikus szövegeket szerettünk volna, amelyek nem avíttak, hanem azt mutatják meg, hogy a Balaton életérzés mennyire időtlen. Csoóri Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kaffka Margit, Móricz Zsigmond, Örkény István, Ottlik Géza, Pilinszky János és még sok-sok jelentős szerző szövege került az antológiába, amik számunkra és Zsolna számára a Balatont jelentik – fogalmazott kérdésünkre Vecsei H. Miklós.

A sorozatban eddig mintegy negyven kötet jelent meg.

– A POKET egy szubjektív válogatás, olyan köteteket jelentetünk meg, amik szerintünk fontos tanulságokat, időtálló érzéseket vagy valami olyan különleges dolgot tudnak felmutatni, amit minden fiatalnak jó megtapasztalnia. Igyekszünk kortárs és klasszikus szövegeket egyensúlyban megjelentetni, ezzel is tágítani az olvasók könyvtárát – mondta a válogatási elvekről Vecsei H. Miklós. A kezdeményezés ötletgazdája azt is elmondta, a három legkeresettebb kötet az automatáknál az Utas és holdvilág, A Pál utcai fiúk és az Édes Anna volt.

Vecsei H. Miklós hozzátette, szeretnének még automatát üzembe helyezni a Balatonnál, reményeik szerint ez akár még idén nyáron sikerülhet.

Nyitókép: illusztráció /shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva