2019.07.26. 11:02
Huszárok kísérik majd az Anna-bál szépét
A Nemzeti Lovas Díszegység hat tagja kíséri majd szombaton a tavalyi, a 193. Anna-bál szépét, amikor körbekocsikázik Balatonfüreden, és ők adják majd a díszkíséretet az idei bálszépe vasárnapi kocsikázásakor is.

Az egységet 2001-ben alapították állami és társadalmi kezdeményezésre. Feladatuk a magyar lovas kultúra és lovas hagyományok megjelenítése az állami ünnepeken és a jelentős társadalmi eseményeken. Bár az egység tagjai különleges huszár egyenruhát viselnek, a tagok a lovas rendőrség tagjai, akik más alkalmakkor lovasrendőri feladatokat látnak el.

— A Bál szépe a Mezőhegyesi ménesbirtok ötösfogatának hintóján fog utazni, mi adjuk a díszkíséretét. Ez történetileg is a helyén van, hiszen az első Anna-bálok idején is ilyen díszes fogatokkal, díszkísérettel kocsiztak az előkelőségek. A kuriózum a kép szépsége lesz: az ötösfogatban is öt fekete ló lesz és a huszárok is kizárólag fekete lovakon ülnek majd – tájékoztatott Madarász Róbert r. őrnagy, Lovas Alosztály vezető, a Nemzeti Lovas Díszegység parancsnoka.

A lovas díszegység az Anna Grand Hotel bejáratánál díszsorfalat áll majd a báli vendégek bevonulásakor. A bál hagyományosan a bevonulással kezdődik. A bálozók a Vaszary Villa kertjében gyülekeznek, pezsgőznek, és itt akasztják a hölgyek nyakába a herendi porcelánszíveket. Aztán a bálozók párokba rendeződve vonulnak át az Anna Grand Hotelbe, ami körülbelül 300 méternyi sétát jelent a reformkori városrész Blaha utcáján. A nagyestélyibe öltözött hölgyek, és a frakkos urak ilyenkor önmagukban is látványosságként szolgálnak, a városiak és a turisták a vonulási útvonal mellett állva külön tapssal jutalmazzák a legszebb nőket, és a különösen szép ruhákat.

A huszárok fekete Nóniuszokon ülnek, ami egy ősi magyar, alapvetően katonai célokra tenyésztett fajta. Világszerte egyre népszerűbb, elsősorban rendvédelmi feladatokra használják.

— Belgiumban is használnak például Nóniuszokat a Belga Királyi Lovas Díszegységben, de a lovas rendőrök között is népszerű a fajta. A lovas rendőrséghez kerülő lovak alkalmasságát gondos kiválasztási eljáráson szűrik. Kiegyensúlyozott, stabil idegrendszerű állatokkal dolgozunk, de fontos az elegáns megjelenés is. Többségében jegytelen fekete lovak, amihez a huszár ruha arany díszítései és a piros lótakaró elegáns megjelenést biztosít. Mi a 8. Coburg huszárezred egyenruháját viseljük, egyrészt mert ez a legdíszesebb, másrészt ez áll legközelebb a nemzeti trikolorhoz. Piros a nadrág, a felsőruházat pedig alapvetően zöld színű. A fehéret a kesztyűk adják – tette hozzá Madarász Róbert.

A parancsnoktól megtudtuk azt is, hogy a rendőr lovak kiképzése, amíg eljutnak egy díszelgési feladat végrehajtásáig, legalább két év. A kiválasztott lovak háromévesen kerülnek a rendőrségi istállóba, és két-három év folyamatos képzést követően válik arra alkalmassá, hogy a díszelgési feladatokban is részt vegyenek. A kiképzés alatt állandó lovast is kapnak, és az évek alatt a párosok összenőnek, így lehet a feladatokat a legjobban ellátni.

Képek: Nemzeti Lovas Díszegység
Szöveg: Sági Ági

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva