likeBalaton.hu | 2024.06.29. 14:00
Balatonfüredi Anna-bál: Zséda, Gájer Bálint, kacsaduett és hatszáz vendég érkezik
Már készülnek a bál jövő évi 200 éves jubileumára is, amely egybeesik Jókai Mór születésének kétszázadik évfordulójával.

A 199. Anna-bált rendezik július 27-én Balatonfüreden, a rendezvényre hatszáz vendéget várnak.

A bált hagyományosan az Anna Fesztivál kíséri, lesz operaest, szívhalászat, prímásgála és szerenádok éjszakája is. A bálozó nők ebben az évben halvány bíbor porcelán szívet viselhetnek majd, amelynek színét a Tagore sétány rózsalugasa ihlette.

– Már készülünk a bál jövő évi 200 éves jubileumára is, amely egybeesik Jókai Mór születésének kétszázadik évfordulójával is. E két bicentenárium fontos Balatonfürednek – hangsúlyozta a polgármester.

Az Anna-bálra a város idén is meghívta a 18 éves balatonfüredi lányokat

A bál előtt hagyományosan a Vaszary-villa kertjében gyülekeznek a résztvevők, innen indul majd a zenés menet a megújult Anna Grand Hotelbe. A bálon az 1920-30-as évek világának zenéjét, hangulatát idézik meg, és itt szavazza meg a közönség azt a 15 lányt, akik közül a szakmai zsűri kiválasztja a bál szépét és udvarhölgyeit. A zsűri elnöke idén Csáky Attila filmproducer lesz.

A bálon fellép Gájer Bálint, a Cotton Club Singers és Farkas Gábriel, a Mendelssohn Kamarazenekar pedig az egykori, híres Arizóna mulató világát és díváit idézi meg. Énekel Zséda, Szűcs Gabi és Kozma Orsolya, négy pár swing-sztepp táncos műsort ad, továbbá fellép a sztepptánc-világbajnok Bóbis László is.

A Hagyományok Házával közösen ezúttal a magyar táncházakat bemutató gálaműsort rendeznek a Gyógy-téren. A bálon a Magyar Állami Operaház balettművészei táncolják a palotást, éjfélkor mutatják be a bál szépét és két udvarhölgyét, akik másnap a Kisfaludy Színpadon is bemutatkoznak, majd sétakocsikáznak a városban.

Bálozók gyülekeznek a 198. Anna-bál bevonulása előtt a balatonfüredi Vaszary Villa kertjében 2023. július 29-én.
Fotó: MTI/Katona Tibor

 

A bál szépeinek herendi porcelán serlegein a hagyományos Viktória-, Apponyi- és Rothschild-minták új színkombinációt kaptak.

A bál négyfogásos gálavacsoráján kacsaduettet, mangalica-erőlevest, borjúszüzet és gyöngytyúk-mellet, valamint fehércsokoládé-szuflét tálalnak fel.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg leendő férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: MTI/Katona Tibor

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva