likeBalaton.hu | 2021.02.21. 14:00
Börtönbe mehet, mert jogdíjfizetés nélkül szolgáltatott zenét a füredi szórakozóhelyen
Nagyobb vagyoni hátrányt okozó szerzői jog megsértésének bűntettével vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség azt a 40 éves férfit, aki egy, a cégei által üzemeltett balatonfüredi szórakozóhelyen a szerzői jogdíj megfizetése nélkül szolgáltatott zenét a vendégeinek.

A vádirat szerint a 2015 elejétől 2018 szeptemberéig terjedő időszakban a férfi által vezetett cégek üzemeltették a szórakozóhelyet, ahol a vádlott CD/DVD lemezekről zenét játszott le a vendégeknek.

Szerzői jogi védelem alatt álló mű esetén nyilvános zeneszolgáltatást azonban csak felhasználási szerződéssel és a jogdíj megfizetésével lehet végezni. A szerződést, amennyiben a szerző nem tett tiltakozó nyilatkozatot, a zeneszerzőket, szövegírókat képviselő, közös jogkezelő szervezet köti meg a felhasználóval. A vádlott a szerzői jogdíjat nem fizette meg, s így a két cége révén összesen mintegy 3,5 millió forint vagyoni hátrányt okozott a szerzői jogok képviselőjének.
Az ügyészség vádiratában a vádlottal szemben börtönbüntetés kiszabását és a közügyek gyakorlásától történő eltiltását, valamint egy korábbi felfüggesztett börtönbüntetése utólagos végrehajtásának elrendelését indítványozta.

Nyitókép: illusztráció /shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva