likeBalaton.hu | 2020.04.19. 14:00
Főzz otthon Jókai-bablevest - és nyerj újságelőfizetést
17 éve minden áprilisban benépesül a Koloska völgy, és az ország legjobb főzőcsapatai elkészítik az igazi Jókai-bablevest. A koronavírus járvány miatt idén ez a program a Koloska-völgyben nem valósulhat meg, ezért 2020-ban a Jókai-bablevesek is home office-ban készülnek el.

A Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. várja az egy háztartásban élő családok jelentkezését, akik vállalják, hogy választanak maguknak egy kreatív csapatnevet – amely utal Jókaira vagy a főzésre –, majd az előre meghirdetett időpontban, tehát április 25-én, 13 órára otthonaikban megfőzik a Jókai-bablevest. Az alkotás folyamatát 2-3 fotóval dokumentálják, majd felteszik a kész mű képét, és jellemzést írnak az elkészült levesről.

Előny, ha az ételleírás reformkori szófordulatokkal íródik. Ha akad a házban egy főkötő vagy rokolya, annak viselése is pluszpontokat hozhat!

Verseny a Koloska völgyben (Kép: sajtófotó)

A fotók és a leírás alapján fogjuk értékelni a leveseket. Az is sokat nyomhat a latban, ha valaki úgy készíti el a levest, ahogy annak idején Jókai Mór fogyaszthatta. Most tehát elsősorban a küllem, a tudás, és az izgalmas recept fog számítani!

A zsűrit Vinkó József, a Magyar Konyha Magazin főszerkesztője, Varju Viktor, a füredi Gábli kreatív séfje, valamint Elek Balázs, a balatonfüredi Sparhelt bisztró séfje alkotja.

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője a következőket mondta egy rádióinterjúban:

— Ha a Jókai bableves már az 1870-es évek elejétől létezett, miért nem tudnak róla a szakácskönyvek? Miért nem említi Glück Frigyes, az ínyesmesterség könyvében 1889-ben? Miért nem beszél róla az egyik legjobb szakácskönyvünk szerzője, Zilahy Ágnes? A Magyar Nemzeti szakácskönyv sem 1898-ból, pedig abban közel ezer étel szerepel? Érthetetlen. Hiszen Újházi Ede tyúklevese megtalálható szinte minden étlapon és minden receptgyűjteményben. Krúdy többször tréfálkozik azon, hogy a mester kénytelen a saját – olykor rosszul elkészített – levesét kanalazni.

Verseny a Koloska völgyben (Kép: sajtófotó)

— Jókai talán kevésbé volt legendás? Badarság. Csillaga sosem ragyogott ennyire. Megjelenik összes műveinek nemzeti díszkiadása. Mégsem tud a levesről a kor legjelentősebb gasztronómusa, Magyar Elek sem. Az 1933-ban megjelent „Az Ínyesmester szakácskönyve” tartalmazza Újházy levesét, de Jókaiét nem. Erre egyetlen épkézláb magyarázat lehetséges: a Jókai bableves az 1970-es évek vége előtt nem létezett. Vajon milyen bablevest ehetett Jókai? Kíváncsi vagyok hány versenyző tudja majd, és felhasználja-e a levesében Jókai egyik kedvenc alapanyagát — nyilatkozta a főszerkesztő.

(Fotó: Pixabay)

A likeBalaton azért ad egy kis segítséget a jelentkezőknek, találtunk ugyanis egy régi-régi újságot, a Pesti napló 1896. december 12-i számát, melyben Jókai kedvenc bableveséről írtak.

 

„Jókai a Pósa-asztalnál
A Pósa-asztalnak, amely mellett a század utolsó bohémjei tanyáznak, ma nagy ünnepe volt, vendégéül tisztelte Magyarország íróinak fejedelmét, Jókai Mórt. Ez az iró-kompánia, amely sokkal elevenebb, mint valamennyi irodalmi egyesületünk, már hetek óta készül erre az estére, amelyet mindenképpen kellemessé akartak tenni Jókai Mór számára.

Először is hát arra volt gondjuk, hogy a Jókai kedvenc ételeit kinyomozzák. Ez Feszty Árpád és a felesége, Jókai Róza révén sikerült is. Meglévén ez a becses jegyzék, a lakoma színhelye után néztek s a Drechsler vendéglőjére esett a pillantásuk, hogy azt tüntetik ki a Jókai-bankettel.
Drechsler erre a hírre rögtön nagy készülődéseket csapott. Majd megvendégeli ő Jókait úgy, hogy soha nem evett olyan vacsorát politikus korában, a képviselők között! Párizsba telegrafált osztrigáért, Hollandiába halakért, sőt Kínába is telegrafirozott volna fecskefészekért, ha Kínában volna telegráf.
A társaság hoppmestere, Salamon Ödön beállított azután a vendéglőshöz, hogy a menüt megállapítsák. Drechsler, mint afféle nyugat-európai ember, mindjárt azt ajánlotta, hogy legyen az első fogás: Fogas grillé sauce Remoulade.
Nem biz a’, mondta a hoppmester, —- hanem bableves lesz disznókörmivel. Mert Jókai azt szereti.
Ez
előtt az érv előtt a nyugat-európai vendéglős is meghajolt. Pedig boszantó dolog ám, hogy az ő elegáns étlapján bahasa szerepeljen! Milyen excentrikusok is azok a nagy Írók! Csak arra kérte a lakoma-rendezőt, hogy kereszteljék el a bablevest franciául, például potage haricot á la Henry guatre-nek.
De azután, remélem, áttérünk a nyugat-európai konyhára, mondta. Második fogásul ajánlom a Qod save the King filet-t, harmadiknak pedig fácánt, annak most van éppen a szezonja
Hanem
a hoppester bizony kérlelhetetlen maradt. Nem vette igénybe a vendéglős ambicióit és az egész étlapot egyszerű, magyaros eledelekből állította össze. Úgyhogy ma este, amikor a társaság egybegyűlt, az asztalokon ez a párját ritkító menü pompázott.

A GAZDAG SZEGÉNYEK
AZ
ARANY EMBERNEK.
Ételsor:

Bableves
disznókörmivel
Malacpörkölt
Ruca vörös káposztával
Kapros turóslepény
Töpörtyüs pogácsa
Új bor
csutorában.

 

 

A zsűri három dolgot díjaz: a legötletesebb csapatnevet, a legjobb ételleírást és a legjobb fotót. A nyeremény Magyar Konyha Magazin előfizetés és Jókai ajándékcsomag, valamint a győztesek jövőre nevezési díj befizetése nélkül indulhatnak a Jókai-bableves főzőversenyen.

A képeket és az ételleírást a Balatonfüred Kultúra facebook oldalra kell feltölteni április 25-én 14 óráig. Csak azoknak a feltöltése elfogadott, akik a csapatnévvel előzetesen regisztráltak, vagyis neveztek az aracsinephaz@upcmail.hu e-mail címen.

Nyitókép: mindmegette.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva