2018.11.01. 10:00
Egy régi temető templomrommal és szép panorámával
Érdemes a hétvégén meglátogatni a balatonfüredi régi katolikus temetőt, amit Balatonszőlős felé a Régitemető utca felől érhetünk el. A temető felső részét szépen rendbe tették, parkosították, a régi sírok közé fiatal fákat ültettek. Tökéletes helyszín egy elmélyült sétára. Ha a temetőből a Balaton felé nézünk, észrevesszük a Papsoka templomromot is, mely a még parkosításra váró, de már a tereprendezett régi temető alsó felén található. A sírkövek között van olyan, amin még olvasható a felirat, de vannak már erősen erodált kövek is, olvashatatlan feliratokkal.

 

Régészeti leletek alapján Balatonfüred és környéke már a római korban lakott volt. A középkorban hét kisebb település: Arács, Füred, Kék, Magyaré, Papsoka, Siske és Szentkirályparragja létezett ezen a területen, bár időben nem egyszerre.

Papsoka település a Tihanyi Apátságra birtoka volt, 1221-ben itt állt a Szent Mihály templom, melyet egy IV. században leégett római kori villa 1 méter mélyen lenyúló alapjára építettek a XI-XII. században.

A templomot pusztulásáig többször is átépítették, találhatók rajta román kori és gótikus jellemzők is. Bejárata eredetileg dél felől volt, végén a templom még állt, de a körülötte található falut, valószínűleg akkori tulajdonosai után, Siske néven említik.

A templom valószínűleg a törökök elleni harcok során, az 1500-as években pusztult el.

Az 1960-as évek közepén feltárták a területet, restaurálták a temploromot.

Temetkezni a templomrom köré csak a XVIII. századtól kezdtek. Itt nyugszik Keöd József, aki az első balatoni gőzhajó, a Kisfaludy utolsó kapitánya volt.

A templomtól szép kilátás nyílik a városra, a Balaton keleti medencéjére és a Tihanyi-félszigetre.

Kép és szöveg: Sági Ági

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva