likeBalaton.hu | 2021.12.12. 16:00
Elképesztő mennyiségű kinccsel rendelkezik a balatonfüredi értéktár
Öt új értékkel bővült a helyi értéktár Balatonfüreden, amely ezzel már 49 jellegzetességet számlál – erről döntött a Városi Értéktár Bizottság.

A Figula Pincészet, a Gombás Kúria, az Arácsi Népház, a Kedves Cukrászda és a Radnóti Miklós Általános Iskola is bekerült a város értékei közé.

Figula Pincészet
Fotó: Krausz Andrea

– Évente kétszer ülésezünk, a bizottság külső szakértőkkel együtt bírálja el a beérkező javaslatokat. Várjuk az újabb felvetéseket, hiszen időről időre felmerülnek olyan értékek, amelyekre eddig nem gondoltunk – mondta a balatonfured.hu portálnak Molnár Judit, az önkormányzat Humán Bizottságának, illetve az értéktár bizottság elnöke.

Eddig 49 füredi jellegzetesség került be a városi értéktárba, ezek közül nyolc, mint például az 1956-os, középen lyukas zászló, az Állami Szívkórház, a római kori cserépégető kemence, valamint a füredi szénsavas források a megyei értéktárban is szerepelnek.

Az Anna-bál már a hungarikum bizottság előtt van.

A 2021-es Anna-bál szépei
Fotó: Keszey Ágnes

A Magyar Értéktár alulról építkező piramis rendszer, amely több szinten összegzi a javaslatok alapján összeállított értékeket. A települések helyi értékeiből állítják össze a megyei értéktárat, azokból pedig az összes hazai tájegységet átfogó magyar értéktárat, amelyből aztán kiemelik a hungarikumokat.

Nyitókép: Figula Pincészet/Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva