Sok cukrászda készül szezonális édességekkel, újdonságokkal, szeretnek kísérletezni és új ízeket felfedezni. Ezzel sokan vannak így otthon is, és talán ez az időszak még jobban meghozza a kedvet a saját konyhában készített finomságokhoz, hogy kellemesebbé tegyük a téli bekuckózást, főleg az ünnepek közeledtével.
Apró titkokért és trükkökért látogattam el az Arácsi Cukrászdába, ami Balatonfüred egyik legkedveltebb helye és a környékbeliek is rendületlenül járnak ide kedvenceikért. Az itteni sütemények azért isteni finomak, mert a kezdetektől fogva a legfontosabb szempont volt, hogy nagyon jó minőségű, házi alapanyagokból készüljenek. A receptek egy része is igazi régi, nagymamától való titkokat rejt, és a házi ízek miatt térnek vissza vendégek télen-nyáron.
A közeledő téli időszak jellemző finomságai a teasütemények, amelyekből tényleg széles választékot találunk, egyik finomabb mint a másik, és rengeteget visznek is belőlük. Mindegyik olyan házi alapanyagokból készülnek, amiket otthon is használnánk hozzájuk, tehát ebben nincsen semmi extra trükk. Van lekváros, csokis, vagy kakaós tésztájú, de olyan is, amiben cukor nélküli házi szilvalekvár van, mazsolával és kandírozott gyümölcsökkel. Kóstolás után ami számomra elképesztő volt, hogy egy puha teasütit ízleltem! Megszoktam, hogy ezek a falatok kemények, amolyan keksz-szerű sütik. Itt viszont olyanokból falatoztam, amelyek szétomlanak az ember szájában, és mennyei ízkavalkádot hoznak magukkal.
Ennek a titka, hogy minden nap frissen készítenek bizonyos mennyiséget belőlük, amelyek másnapra megszívják magukat a lekváros vagy csokis töltelékkel, és így lesznek puhák. Amennyire finomak, nincs az a veszély, hogy napokig megmaradnak, mert pikk-pakk elfogynak a pultból.
Az egyik kedvencem a kókuszcsók lett, aminek a receptjét megkaptam és megosztom itt, így bárki bármikor nekiállhat otthon is elkészíteni. Íme az útmutató egy nagy családi adaghoz:
Hozzávalók:
- 8 tojásfehérje
- 30 dkg kristálycukor
- 30 dkg kókuszreszelék
- 15 dkg méz
- 5 dkg liszt
A tojásfehérjét és a cukrot összemelegítjük egy lábasban, körülbelül 65 fokosra. Beletesszük a mézet majd a kókuszt is, és folytonos kevergetés mellett tovább melegítjük. Végül beleteszünk 5 dkg lisztet a végén, és azzal úgymond „stauboljuk”, vagyis megszórjuk liszttel és elkeverjük. Régen ezzel az eljárással sűrítették elsősorban a főzelékeket. Ez egy néhány perces mutatvány, és amikor elválik az edény falától, akkor van készen. Picit ki kell hűlnie, majd utána belekanalazzuk például egy csillagcsöves nyomózsákba, és kis halmokat nyomunk sütőpapírral bélelt tepsibe, és aranybarnára sütjük. 175 fokon, alsó-felső sütésen, vagy légkeveréses sütőben. Aki szereti, az elkészült csókok alját olvadt csokiba mártogathatja, amitől ezek a falatok még egy lépéssel közelebb kerülnek az ízmennyországhoz.
A megmaradt tojássárgája pedig tökéletes lehet a karácsonyi bejgli lekenéséhez. Erről is írtunk már, ebből a cikkből ötletet meríthetsz, hogy mitől lesz igazán jó a bejgli és milyen variációkat lehet kipróbálni.
Az aprósütemények tökéletes társak a reggeli kávéhoz, egy jó teához vagy egy forró csoki mellé, és ha kisebb adagot csinálunk, amit frissen fogyasztunk el, akkor nem a száraz, kemény teasüti íze fog eszünkbe jutni, hanem olyat kóstolunk, ami hét nyelven beszél és fantasztikus élmény marad utána.