likeBalaton.hu | 2022.01.04. 10:00
Európa-kupa-győztes lett a 16 éves balatonfüredi vitorlázó
Nagy Bendegúz a horvátországi Hvarban, a Laser hajóosztály (ILCA 4, 6, 7) Európa-kupa sorozatának utolsó versenyén szerzett 7. helyezéssel lett összetett Európa-kupa-győztes. Klubtársa, Demjén Olivér megnyerve a hvari versenyt, így az összetett Európa-kupa 3. helyén végzett.

Az ománi ifjúsági világbajnokság után nem sok pihenőt engedélyezett magának a balatonfüredi BYC ifjú laserese, Nagy Bendegúz. Alig egy hét itthonlét és a szenteste után máris pakoltak klubtársával, Demjén Olivérrel együtt, és elutaztak a horvátországi Hvarba, a Laser hajóosztály (ILCA 4, 6, 7) Európa-kupa-sorozatának utolsó állomására, a 44. Újévi regattára – tudósít a Hunsail.hu.

Bende a Laser Radialosok 26 hajóból álló mezőnyében küzdött, hét futamban; Olivérnek Laser 4.7-ben 32 ellenfele volt, itt hat futam alapján hirdettek végeredményt.

Az első versenynapon enyhén felhős idő és északi, északnyugati szél fogadta a versenyzőket, amiben két szuper futamot tudtak rendezni. Olivér jól kezdte a versenyt, egy 2. és egy 7. futam eredménnyel indított. Bendegúz sajnos egy korai rajttal kezdett, de utána egy magabiztos 2. helyet szerzett.

A második napon felhős, frontszerű időjárás volt, ami sokszor megnehezítette a mezőny dolgát. Az ILCA 6,7 osztálynak két futamot sikerült rendezni míg az ILCA 4 második futamát radikális szélváltozás miatt érvénytelenítették.

Olivér ezen a napon egy első hellyel alapozta meg előnyét.

A harmadik nap erősödő északi, északkeleti, kezdetben 15, később 22 csomós szélben remek két futamot vitorláztak. Olivér kiváló vitorlázással egy 1. és egy 3. hellyel folytatta a versenyt. Utolsó nap egy rövid vízi halasztás után kezdték meg a futamot, mivel szélsőséges szélirány-változások nehezítették meg a rendezők dolgát. Bendegúznak balcsapásos lee rajt után sikerült lekeresztezni a mezőnyt, és a kiszámíthatatlan szélfordulók ellenére megnyerte a futamot. Az ILCA 4 versenyzői számára a rajt utáni óriási jobbos szélforduló megkavarta pozíciókat, de Olivérnek sikerült a 6. helyre felkúsznia, míg a konkurensek kieső futamot vitorláztak. A szélviszonyok sajnos nem tették lehetővé a további versenyzést.

Olivér stabilan teljesítve megnyerte a versenyt, ezzel az összetett Európa-kupa 3. helyén végzett. Nagy Bendegúz ezt a fordulót a 7. helyen fejezte be, amivel megnyerte az összetett Európa-kupát, 2019. után második alkalommal

– olvasható a Magyar Vitorlás Szövetség honlapján közzétett beszámolóban.

Nyitókép: Hunsail.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva