2020.03.18. 10:00
Fújjon a szél, égessen a nap, élvezd a Balatont! - vallja Rápolthy Edit
A ma már Balatonfüreden élő, hajós rendezvényeket is szervező hölgy kifejezetten a vízen érzi jól magát, amikor a szelek szárnyán és hullámok hátán száguldozhat.
— A lényeg, hogy vitorlázz! Fújjon a szél, égessen a nap, élvezd a vizet, a Balatont! Mindebben alapvető szerepe van az akaratnak, a figyelemnek és az elszánt tanulásnak, hogy jól érezd magad a természetben, az elemek között — mondta hivatásáról, passziójáról a balatonfüredi Rápolthy Edit, aki szerint a Siroccóban hajózni egészen más dimen­ziót jelent az ember számára. — Még 2010-ben a munkámnak köszönhetően kerültem kapcsolatba a vitorlázással. Akkor a Hungexpo kiállítás­igazgatójaként izgalmas és kihívással teli feladat elé állított a válság után romjaiban heverő hajós piac rendezvényének, a Budapest Boat Show-nak az újraépítése.

A kiállítás szervezésével eltöltött öt év alatt pedig szoros kapcsolatba került a hazai vitorlás és hajós piac vállalkozásaival, ezzel a gyönyörű sporttal, illetve a szereplőivel.

— A hajós piac és e sport megismerése megnyitotta számomra az utat a vitorlázás, a vízi élet pozitív energiáihoz, szépségéhez, ki­hívásaihoz, a természetközeliségéhez, és mindez magával ragadott.

Rápolthy Edit (Fotó: Kovács Erika/Napló)

Elmesélte, hogy az évek alatt megszerzett tudás, a személyes kapcsolatok és barátságok új élet felé vitték. Öt év múlva elhagyta a Budapest Boat Show „fedélzetét”, majd marketinggel, kommunikációval és rendezvényszervezéssel kapcsolatos vállalkozást indított, fókuszban a hajós piaccal, vitorlázással, és ezzel egy időben Balatonfüredre költözött. Úgy emlékezik, hogy ehhez a hatalmas váltáshoz nem kis bátorság kellett, amiben sokan segítették, ő pedig önbizalommal és nyitottsággal felvértezve erőt és motivációt érzett az új élethez.

Mindezek után nem volt idegen számára a balatoni, illetve balatonfüredi vitorlázás, a vitorlásklubok és a versenyzők, a barátságok pedig hozzásegítették ahhoz, hogy egy pillanatra se érezze magát kívülállónak.

Munkájával hamar belecsöppent a versenyvitorlázás, a hajók és a csapatok világába, a barátságok pedig lehetővé tették azt is, hogy egyre többet vitorlázzon. Egyik első élménye egy téli vitorlázás, illetve regatta volt, amikor a szilvesztert és az éjfélt is a Balaton közepén töltötte.

Ilyen előzmények után kezdett el néhány szabadidős vitorlázás és kishajós képzés után mannschaftként versenyezni Kovács Vicával, akinek volt egy J24-es hajója, és egy lelkes, jókedvű csapattal vágtak neki a Just a Big Dinghy fedélzetén a 2014-es versenyszezonnak. Célként tűzték ki a fejlődést, a minél jobb eredményeket, miközben nagyon jól érezték magukat.

Ez a kötetlen, családias légkör, a nyugodt környezet rengeteg sikerélményt hozott, és kitűnő alapot jelentett az újabb tanuláshoz.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

— Vicától nagyon sokat tanultam. Ő mutatta meg számomra a vitorlázás és a vízi élet örömének mindenféle oldalát. Nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy a J24 osztályban és pályaversenyzéssel kezdhettem, ami rengeteg tanulással és folyamatos fejlődéssel járt. Hercsel Erik osztálykapitány pedig meghatározó szerepet töltött be a közösségépítésben és az összetartásban — emlékezik vissza Edit.

Felidézi aztán, másfél év dingizés után – maradva a J24 osztályban és tapasztalt vitorlázók között – csapatváltás történt, és a Gál Pál Zoltán kormányozta Big5, később Jet Travel fedélzetén folytathatta a versenyzést Pénzes Attila és Bér Rudi társaságában. A sok verseny még több fejlődést, valamint tudást hozott, és még több lehetősége lett Flaar 18-as hajóval is vitorlázni. Ez Editet a hajó nagy rajongójává tette, mert gyors, sportos, nagyon élvezetes és izgalmas. Aztán 2017-ben lehetősége nyílt a J24 mellett a Sirocco fedélzetén is vitorlázni, ami egészen más dimenziót jelentett számára, miközben újabb izgalmak és kihívások elé került, ahol a megfelelő manőverek végrehajtásakor nagy szerepe volt a tökéletesen összehangolt munkának.

— Fantasztikus érzés egy ilyen hajó fedélzetén szelni a habokat a balatoni túraversenyeken! Nagyon izgalmas egy-egy manőver megtervezése, hogy a legflottabb módon történjen meg egy perdülés, vagy épp a lakásom alapterületénél háromszor nagyobb vitorla leszedése — mondta.

Mindeközben Edit nem maradt hajókiállítások nélkül sem, hiszen 2015 óta a Kenese Marina Portban a Balaton Boat Show vezetője, és büszke arra, hogy a Magyar Vitorlásszövetség kommunikációs vezetőjeként részt vett az 50. jubileumi Kékszalag Balaton-kerülő verseny megszervezésében.

Edit az elmúlt években kipróbált már nagy katamaránokat, hajózott élvonalbeli egytestű karbonhajón és gyönyörű klasszikusok fedélzetén is.

— Küldetésemnek tartom, hogy a vitorlázást, ennek a sportnak a szépségét minél több embernek megmutassam, illetve megszerettessem velük, hogy kezdjenek el már a fiatalok is vitorlázni, mert vízen lenni jó. Ebben alapvető szerepe van az akaratnak, a figyelemnek és az elszánt tanulásnak — hangsúlyozta.

A vitorlázás nemcsak egy új életet, hobbit és munkát, illetve hivatást jelent Editnek. Itt találta meg a társát, Pécsváradi Ákost, akinek a vitorlázás szintén része az életének. Elismert szakember és vitorlázó, akire nagy büszkeséggel tekint, és sokat tanult tőle.

Versenyzés szempontjából Editnek kimaradt a 2018–2019-es év családjuk bővülése miatt, és a 2018-as pünkösdi regatta volt az utolsó versenye. Az utóbbi időben gyermekükkel együtt, főként barátokkal vitorláztak. Edit nagyon örül annak, hogy gyermeke ennek a gyönyörű sportnak a szeretetét szó szerint már az anyatejjel szívhatja magába. A következő években célja az, hogy egyre aktívabban vegyen részt ismét a versenyzésben.

— Ha tanulni akarsz, először is kishajózz! Legyen az kalóz, bahia, topper, RS, bármi, csak közel legyél a vízhez, legyen veled valaki, aki magyaráz, közben érezd a szelet meg a napfényt az arcodon, borulj fel, legyél vizes, fázz is, és persze élvezd a selymesen meleg nyári napokat! — tanácsolja búcsúzóul Edit.

Forrás: Veol.hu

Nyitókép: Rápolthy Edit a vízen (Fotó: Kovács Erika/Napló)

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva