2018.11.25. 06:00
Füred gasztro - terítéken a vadak
A hétvégén tíz válogatott étterem mutatja meg a Füred gasztro-n, hogy ki, mit gondol a vadételekről. Szerencsére mindenki mást, így a feladat mindössze annyi, hogy bírjuk gyomorral és pénztárcával.

Az eseménynek aligha célja, hogy tízezrek lepjék el a Vitorlás téren bekerített rendezvényteret, hiszen szombaton 3500, vasárnap 3000 forintot kell fizetni a bejutásért, majd 1000 és 2000 forintért lehet vadételeket kóstolni a tíz kiválasztott étterem kínálatából. Igaz persze az is, hogy szombaton a Waldeck és a Deladap, vasárnap kora délután pedig a Budapest Bár koncertjét is meg lehet hallgatni ezért az árért, evés és ivás közben. Az ételek árai kóstolóárak, azaz nagy adagokra nem kell számítani.

Már 4-5 éve tervezi a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, hogy rendez egy gasztronómiai fesztivált, most a várossal, a Pannon Gasztronómiai Akadémiával, a Rizling Generációval, és a Nagyon Balaton csapatával együtt sikerült megvalósítani.

A turisztikai régiónak megfelelően a déli partról és a 2023 kulturális főváros projekthez kapcsolódva Veszprémből is érkezett étterem. Amikor Böröcz István Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnökét megkérdeztem, hogy a badacsonyi gasztrohegy program nem üti-e a Füredit, azt mondta, hogy szerinte akár egymás után is látogathatók ezek az események.

Kora délután még kevesen voltak a sátraknál, de egyre többen érkeztek. A színpadon éppen nem volt műsor, így a sátrakban néztem körül. A füredi Sparhelt bisztrónál le is ragadtam. A vadraguleves remek volt, sőt annyira jó, hogy nem tudtam ellenállni a főfogásnak kínált vaddisznó hurkának sem. Bár Elek László konyhafőnök állította, hogy ezt még simán megeszem (hiszen csak kóstoló adagok) a szintén kifogástalan pástétomszerű hús elfogyasztása után (amit dijoni mustárral, friss kenyérrel, és savanyú uborkával kínáltak) már nagyon tele voltam.

Bár nem terveztem többet enni, a másik sátorban találkoztam a Kalózos Golyán Nikivel és férjével Nagy Attilával és Kisuti Dávid séffel, aki rábeszélt egy birsalmás szarvasragu leves kipróbálására. Nem bántam meg, mert a vaníliával, csillagánizzsal és minden földi jóval (a videóból kiderül) főzött levesben még turbolya is volt, ami nekem különösen ízlett, de úgy elteltem, hogy más étel kipróbálása esélytelenné vált. Innentől pedig azt kell mondjam, hogy egy baráti társaság már anyagilag sem jár rosszul, ha közösen eszik végig az étlapot.

Bár a hely elegáns és trendi- vagy éppen ezért, kutyabarát. Én pedig sok kutyás társammal nagyon örülök, hogy 2018 novemberében találtam egy eseményt ahová akár a kutyámmal együtt is mehettem volna. Hogy milyen a hangulat, és mit lehet enni inni, az kiderül a következő videóból.

Megszólal Elek László a Sparhelt Bisztró konyhafőnöke, Zeliska Orsolya a füredi Péklány kézműves pékség tulajdonosa, Böröcz István a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke és Kisuti Dávid a Kalóz Bisztró séfje.

készítette: Sági Ági

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva