likeBalaton.hu | 2021.06.09. 08:00
Füreden idén is lesz bor és jazz a könyvek mellett
A Könyv-Bor-Jazz Fesztivál a Magyar Ünnepi Könyvhét Balatonfüredi rendezvénye, amelyen a cél a kezdetektől ugyanaz: népszerűsíteni, sőt ha lehet, megszerettetni az olvasást a balatonfüredi polgárok és az idelátogató vendégek körében.

A fesztivál szervezői úgy érezték, hogy a társművészetek segítségét is érdemes igénybe venni a nemes cél érdekében. A borkultúra adja magát, hiszen a Balatonfüred-Csopaki Borvidék borászai sok nemes tétellel, nívós borkóstolókkal nyújtanak méltó kísérőprogramokat az olvasáshoz.

A jazz is jól érzi magát Balatonfüreden, hiszen a Balaton és a Vaszary kert egyedi, csak itt „kapható” kulisszát nyújtanak az érkező – általában fiatal és szenvedélyes – zenekaroknak. Minden évben meghívást, s így bemutatkozási lehetőséget kap a fesztiválon az „Év fiatal jazz-zenésze” díj nyertese. Idén a lendületes Egri János Jr. Zongorista és quartetje lép fel a fesztiválon.

Az is hagyomány, hogy a korábbi évek nyerteseit visszahívják, hogy megmutathassa a közönségnek, mennyit fejlődött, milyen irányba fordult a zenei világa. Idén a 2019-es győztes Sebestyén Patrik trombitás érkezik az egyedi hangú Orbay Lilla énekesnővel. De fellép még a Nunki Bay Starship, a Perpetuum, a Trio a la Kodály, a Valami swing és – hogy a gyerekekről se feledkezzünk el – a Jazzterlánc is, amely hangszerbemutatót tart a kicsiknek és meg is énekelteti őket.

Az egyik fellépő a Perpetuum zenekar
Fotó: Könyv-Bor-Jazz hivatalos

A figyelem azonban idén is az új könyveken és az írókon van. A fesztivál díszvendége a József Attila-díjas író, Darvasi László, aki gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt alkot, így a gyerekeknek és a felnőtteknek is más időpontban ad randevút. Szinte ugyanezt teszi Grecsó Krisztián. Idén megjelent gyermekkönyve nagyon népszerű, de elsősorban új regényét és verseskötetét mutatja majd be a könyvbemutatóján, ahol beszélgetőtársa Novák Péter lesz.

Szabó T. Anna is új kötettel – Szabadulógyakorlat – érkezik.

„Ha azt kérdezné valaki, hogy jó volt-e az életem, nem tudnám értelmezni a kérdést. Azt viszont kimondhatom, hogy szép volt, mégis szép, mert még mindig tudok örülni.”

A fesztivál egyik beszélgetője, Szabó T. Anna
Fotó: Könyv-Bor-Jazz hivatalos

Ez egy izgalmas beszélgetés lesz. Ahogy két borász – Jásdi István és Figula Mihály – diskurzusa is.

Az idei év nagy újítása a Líra Szabadtéri Olvasószoba. Valahogy a könyvbemutatóknak, irodalmi beszélgetéseknek ritkán adjuk meg a módját. Azt gondolnánk, hogy ehhez elég egy terem kell, és sok szék. Pedig a beszélgetés egy intim műfaj. Ami még varázslatosabb lehet egy kertben, ahol kényelmesen üldögélve hallgatjuk kedvenceink gondolatait. Idén meglesz ez az intim hangulat szabadtéren.

A Líra Szabadtéri Olvasószoba látványterve
Fotó: Könyv-Bor-Jazz hivatalos

További újítás, hogy 2021-ben még nagyobb választékban kaphatóak a fesztiválon az idei év új könyvei, amelyeket idén a Líra Könyv Zrt. válogatott. Aki naprakész akar lenni, a legújabb gondolatokat keresi, a
fesztivál hétvégéjén a Vaszary kertben megtalálja könyvszagú formában. A fesztiválhoz ajánlják a Vaszary Galéria legújabb kiállítását. Balatonfüred – mint város – a hetekben töltötte be ötvenedik életévét. A tárlat képes történeteket mutat be a várossá válás első évtizedeiből. A tárlatvezetésekhez a fesztivál ideje alatt borkóstolókat is ajánlanak, ahol a Lídia Borház, a Gyukli Pince és a Balogh Pince kínálatával ismerkedhetnek az érdeklődők.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva