magyarnemzet.hu | 2021.06.15. 14:00
Hamarosan itt a 9. Balatonfüredi prímásverseny
Az Anna-bál kísérőrendezvényeként kilencedik alkalommal rendezik meg a Balatonfüredi prímásversenyt.

2013-ban a balatonfüredi önkormányzat és a Hagyományok Háza nagy sikerrel rendezte meg az első Anna-bál prímásversenyét. A nagy múltú cigányprímások és – minden második évben – a hagyományos népzenészek bemutatkozásához az Anna-bálra készülő Balatonfüred kiválóan illeszkedik, hiszen a magyar múlt egyik legprosperálóbb időszakát, a nemzeti ébredés korszakát idézi meg.

2021-ben ismét pályázhat minden, a klasszikus cigányzenei hagyományt folytató hegedűs. A nyilvános színpadi versenyt a balatonfüredi Anna-bál előtti héten kedden és szerdán tartják. A zsűri tagjai a magyar népies műzene elismert szakemberei: Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása, Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett és Liszt-díjas hegedűművész, a 2000-es Millenium Aranyvonó Párbaj győztese; ifj. Kállai Kiss Ernő Liszt-díjas, a Margitszigeti Danubius Nagyszálló zenekarvezető prímása és Roby Lakatos magyar hegedűvirtuóz, világzenész.

Radics Ferenc
Fotó: Váradi Levente

Idén bővültek a verseny kategóriái korosztály szerint: a kiírók két kategóriában várják a jelentkezőket az egész Kárpát-medencéből. A versenyzők kötelező és szabadon választott műsorszámmal mutathatják be tudásukat. Az első három helyezett magas pénzjutalomban részesül, a nyertes fellép a 197. Anna-bálon.

A legjobb produkciókból és a meghívott előadók műsorszámaiból szerkesztett gálakoncertet a Gyógy téren felállított nagyszínpadon rendezik. A versenyre július 16. éjfélig lehet jelentkezni.

Forrás: Magyarnemzet.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva