2019.10.13. 14:00
Indiai sztárok szórtak rózsaszirmot a füredi sétányon
Rózsaszirmot szórtak az indiai Rabindranath Tagore (1861-1941) Nobel-díjas költő, író szobránál az indiai filmgyártás, Bollywood meghatározó személyiségei az általuk kultikusként tisztelt Balatonfüreden szerdán, majd a Villa Vitae-ben városvezetőkkel és újságírókkal találkoztak. Látogatásuk apropóját adta, hogy Budapesten Indiai Filmfesztivált rendeznek október 7-13. között, és a nyitófilm Tagore életéről szól, Rá gondolva címmel.

Bollywood a világ legnagyobb filmgyártója, évente ezer új filmet készítenek, a sztároknak 600-800 milliós rajongótáboruk van – írja a veol.hu.

Méltatta Hári Lenke füredi alpolgármester az indiai nagykövet és a diplomácia támogatását a kétoldalú kapcsolatért. Üdvözölte, hogy az indiai filmipar meghatározó személyiségei idelátogattak, és felidézte a Füred és India közötti egy évszázados kapcsolatot, amely a világhírű, Nobel-díjas költő, író Rabindranath Tagore látogatásával kezdődött 1926-ban.

Gyógyulása után fát ültetett a sétányon, ezzel hagyományt indított el. Sok Nobel-díjas költő, miniszter, politikus látogatott el a sétányra, így Indira Gandhi, Radzsiv Gandhi miniszterelnökök. Tagore emlékét őrzi a szívkórházban a szoba, amelyben gyógyult, Kalkuttában pedig a füredi hagyományok láthatók.

– Célunk, hogy a két nemzet közötti szoros kapcsolatot bővítsük, így nemsokára olyan turisztikai csomagot kínálunk az Európába utazó indiaiaknak, amivel többen megismerhetik Közép-Európát, így Füredet. Tán előfordulhat, hogy Tagore életéről Füreden is készül film – mondta.

A nyitófilmben szereplő Raima Sen színésznő először és örömmel jött oda, ahol Tagore is járt. Füred, a panoráma lenyűgözte. Suraj Kumar, a Rá gondolva című film producere és Rahul Mittra rendező felidézte, Tagore életéből az 1924-1941 közötti időszakot dolgozták fel, amikor 1924-es argentínai látogatásakor találkozott Victoria Ocampo argentin íróval, és leveleztek Tagore 1941-es haláláig.

Rahul S. Bali, az indiai filmfesztiválok kurátora méltatta a budapesti fesztivált, és Magyarország ékszerének nevezte Füredet. Szívesen venné, ha Füred indiai film helyszíne lehetne. A filmes gondolatok után a jelenlévők elmentek a Tagore sétányra, ahol az indiai költő, író szobránál virágot helyeztek el és rózsaszirmot szórtak.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva