metropol.hu | 2022.04.27. 16:00
Irodalom rántott hússal – 50 éve város Balatonfüred
15 híres gasztrohely települt ki a tópartra ünnepelni.

Közép-Európa legjobb rántott husiját kóstolhatták meg azok a gyerekek, akik ellátogattak Balatonfüredre, ahol a város 50. születésnapját ünnepelték. A rántott húst Dragomán György, József Attila – díjas író szakácskönyvének receptje alapján készítették el. A finomságról a neves irodalmár egyik humorral fűszerezett blogbejegyzésében azt írja, hogy ez recept Közép- Európa legjobb rántott csirkéje.

Balatonfüred a magasból 50 éve és napjainkban
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

A receptről QR kódokat is nyomtattak a szalvétákra. Ezeket az okostelefonokba beolvasva, a gyerekek és szüleik otthon is elkészíthetik a finomságot.

A születésnapi rántott húst a Balaton egyik ikonikus étterme, a köveskáli Kali Gourmet csapata készítette. Varga László, az étterem vezetője elmondta: a város születésnapi ünnepségére időzítették a Balatoni Kör „ Kóstold körbe” elnevezésű eseményét, amelynek keretén belül mintegy húsz étterem, pincészet, cukrászda települt ki Balatonfüredre. Ezen a hétvégén a régió legjobb borai és street food kínálata közül lehet válogatni. Így egy helyen kóstolhatták a turisták azokat a finomságokat, amelyekért egyébként máskor körbe kellene utazni a magyar tengert. Az eseményen ott van például a rizapusztai Tölgyes Kúria, a fövenyesi Kalóz Strandbisztró, a Fürjes Borászat, amely Balatonudvariban található, a csopaki Söptei Pincészet és a siófoki Egy Csipet Nádas étterem csapata is.

A Tölgyes Kúria egy korábbi remeke
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Éskovács Péter, a gyerekeknek szóló akció egyik szervezője hozzátette: a felnőttek mellett, nagy figyelmet fordítotanak arra, hogy a kisebbek is jól érezzék magukat a kulináris rendezvényen. Ezért is fogtak össze Füred Kapitánnyal, a balatoni mesehőssel és készítették azt a menüt, amelynek alapjául az ismert író receptje szolgált.A kisebbek játékokat kaptak a finomság mellé, anagyobbaknak pedig Dragomán György olyan bogbejegyzéseit ajánlották, amelyekben a kamaszoknak foglalja össze azt a 13 jó tanácsot, amelyek segíthetnek irodalmi pályára való készülődésben.

Füred Kapitány a balatoni mesehős segítségével már máskor is népszerűsítették a az irodalmat és a képzőművészeteket. A költészet napján több balatoni cukrászdákban is kapni lehetett azokat az ehető QR-kóddal díszített süteményeket, amelyek József Attila műveire vezettek. Sőt, volt ahol még 5 forintért kuglert is lehetett kapni. Egy füredi Picasso kiállítást korábban úgy népszerűsítettek, hogy elkészítették festőkedvenc süteményét, amelyet a város egyik legismertebb cukrászdájában vásárolhattak meg a kíváncsi turisták. Valamennyi akciót annak érdekében szervezték meg, hogy a fiatalok számára is „könnyen fogyaszthatóvá” tegyék a fajsúlyosabb művészeti alkotásokat, eseményeket is.

Az akció szervezői elmondták, a nyáron több alkalommal is szerveznek majd a művészeteket és a kulinaritást összekapcsoló eseményeket. Most azt tervezik, hogy a budapesti Hieronymus Bosch kiállítás kapcsán készítenek pokolian jó ételeket, amelyek talán a fiatalabbakat is arra inspirálja, hogy megnézzék európai festészet egyik legnagyobb hatású alkotójának tárlatát.

 

A város fényképes történetéből a Vaszary Galériában tárlatot is rendeztek, ide kattintva átlapozhatod az izgalmas időutazást ígérő képeket.

 

Forrás: metropol.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva