likeBalaton.hu | 2024.04.29. 12:00
Jön a Balatoni Évadnyitó Balatonfüreden – megnyílik a vitorlás szezon
Az egyik legnépszerűbb nagyhajós versenyen a rajthoz állók több újítással is találkozhatnak.

Május második hétvégéjén rendezi a Magyar Vitorlás Szövetség a Balatoni Évadnyitó versenyt, ami a Balatonon a vitorlás szezon kezdetét jelzi. Az egyik legnépszerűbb nagyhajós versenyen a rajthoz állók több újítással is találkozhatnak.

A hagyományos vitorlabontó ünnepségre május 11-én 10.00 órától kerül sor Balatonfüreden a Vitorlás téren. Az MVSZ a Vitorlás étterem előtti vízterületre vár minden csapatot, amelyek részt kívánnak venni az ünnepségen.

Az idén 128 éves Kishamis fedélzetéről a hagyományoknak megfelelően megkoszorúzzák a Balatont, majd 12 órakor elrajtol a Balatoni Évadnyitó túraverseny.

A verseny befutási limitideje 2024. május 11., 17:00 óra.

A Balatoni Évadnyitó regattára a helyszíni nevezés a versenyt megelőző napon, május 10-én pénteken, 17 és 20 óra között a Kékszalag Portban (8230 Balatonfüred, Anna sétány 7.) az első emeleti Balaton teremben lesz.

A Nagyhajós Bizottság javaslatára az MVSZ versenyein ez évtől ismét él az előnevezési kedvezmény. Így az évadnyitó versenyre online előnevezésre is nyílik lehetőség a VIHAR rendszeren keresztül. Azok a nevezések, amelyeket online véglegesítettek és a nevezési díjat kiegyenlítették, érvényesek.

Azok a versenyzők, akik nevezésüket 10 nappal a verseny előtt online véglegesítik és fizetési kötelezettségüket is teljesítik, 10 százalékos engedményben részesülnek. Ezzel szemben a helyszíni nevezés ideje alatt a nevezési díjat 10 százalékos felárral számítják meg. Fontos tudni, hogy a befizetett nevezési díj visszafizetésére nincs lehetőség, és az utólagos módosítások, illetve legénység kiegészítés is a normál, vagy helyszíni nevezési díjakkal számolják el.

Az osztálykapitányok döntő többségének véleményét figyelembe véve a 2024. évi MVSZ által rendezett 3 népszerű versenyen (Évadnyitó, Félszigetkerülő és Fehér Szalag) a Nagyhajós Bizottság javaslatára nem lesz nevezési csomag. Ennek ellentételezéseként MVSZ vállalta, hogy a fenti versenyeit a tavalyi nevezési díjakkal rendezi meg. (A Kékszalagon továbbra is kapnak nevezési csomagot.)

Az MVSZ versenyein az ifjúsági korosztályhoz hasonlóan, ez évtől 50 százalékos nevezési díj kedvezményben részesül a 18-25 év közötti korosztály.

A szövetség felhívja a versenyzők és a nevező egységek figyelmét, hogy a 2023-tól a Hajóregisztrációs – és nyilvántartási szabályzat szerint, minden induló hajót kötelezően regisztrálni kell a VIHAR rendszerben, illetve évente meg kell újítani a regisztrációs adatlapot! A teendőkkel kapcsolatban minden információ megtalálható ide kattintva. A nem regisztrált, vagy inaktív hajók nem indulhatnak versenyen. A 2024-es Dinamikus Yardstick szabályzat és ezzel együtt az idei évre érvényes YS számok itt olvashatók.

Ugyancsak fontos, hogy a versenyzők figyelmesen olvassák végig a versenyutasítást is. Az idei évben például a tihanyi pályajelek ugyanis kaput alkotnak.

Fotó: hunsail.hu

Az Évadnyitóval kapcsolatos további információk megtalálhatók az online hirdetőtáblán.

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Forrás: hunsail.hu
Nyitókép: Az 55. Kékszalag vitorlásverseny
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva