MW | 2024.07.22. 18:00
Már csak emlék a balatoni görög falu Füreden
30 év után teljesen elbontották az épületegyüttest.

Hosszú évek csatározásai után a balatonfüredi önkormányzatnak sikerült elbontania a város „szégyenfoltját”, a Sun Cityt. A görög falu évtizedekig állt szellemvárosként Balatonfüreden.

00119338 Balatonfüred görög falu Sun City

A földdel tették egyenlővé a balatonfüredi görög falut

Az önkormányzat 2020-ban kezdett el lépéseket tenni a görög falu lebontása érdekében, de a helyi bolttulajdonosok akadályozták a munkát. Bár a Sun Cityt gyakorlatilag senki nem használta, az ottani ingatlanok tulajdonosai nem járultak hozzá, hogy lebontsák az épületeket. Végül kisajátítási eljárás keretében sikerült az önkormányzatnak rátennie a kezét a Sun Cityre, amit a földdel tettek egyenlővé.

A Balaton Televízió osztott meg egy videót a Facebook-oldalán, amin a görög falu egykori helyét mutatják be. A felvételen látszik, hogy a Sun Cityből nem maradt más, mint az egykori szökőkút két darabja.

A balatonfüredi görög falut még 1994-ben kezdték el építeni, de hamar elfogyott a munkálatokra szánt pénz. A következő 10 évben a városrész nem tudott valódi látványosság lenni, majd 2008-ban a Sundance Park Kft.-hez kerül. 2011-ben kapta a Sun City nevet, illetve később az üzletek mellé szórakozóhelyeket is nyitottak, hogy a hely vonzóbb legyen a turistáknak. Ebből viszont sok összetűzés keletkezett az önkormányzattal.

Most, hogy a területet megtisztították kezdődhet az építkezés. A görög falu helyére várhatóan közparkot, illetve lakóépületeket fognak építeni.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!
Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: vg.hu
Nyitókép: Kallus György
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva