2020.01.09. 15:25
MÁV: jövő szerdától pótlóbuszok járnak Székesfehérvár és Balatonfüred között
Folytatódik a felújítás, hónapokig nem járnak a vonatok.

A munkálatok a Szabadbattyán és Balatonfüred közötti vonalat érintik, és a pótlóbuszok használata mellett január 15. és április 30. között menetrend-módosítással is járnak majd a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vonalon.

A Székesfehérvár és Balatonfüred között közlekedő pótlóbuszokkal minden érintett település elérhető.

Balatonfüred és Tapolca között nem közlekednek a gyorsvonatok a vágányzár ideje alatt, egyes személyvonatok menetrendje pedig kisebb mértékben módosul.

A január közepétől kezdődő vágányzárat a balatonakarattyai nyíltvonali szakaszon fekvő csittényhegyi alagút átépítése indokolja. A vonalszakasz korszerűsítésének eredményeként megvalósul a gyors és környezetbarát villamosított vasúti kapcsolat az észak-balatoni kiemelt turisztikai térség települései, valamint a főváros között.

A beruházás célja a versenyképes utazási idő elérése, valamint a környezetterhelés mérséklése. A pályasebesség növelése és a pályahibák megszüntetése lehetővé teszi a lakossági és szezonális idegenforgalmi igényekhez jobban illeszkedő menetrendi kínálat kialakítását.

Az építés jelenlegi fázisában, április 30-ig módosított menetrend lesz érvényben, és pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A pályarekonstrukció január 15. és április 30. közötti fázisában módosított menetrend lesz érvényben a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon, Székesfehérvár és Balatonfüred, valamint Lepsény és Balatonfüred között pedig pótlóbuszok viszik az utasokat. A buszok Székesfehérvárról Balatonfüredre 4:55 és 18:55 között, minden páros óra 55. percében indulnak. Az első pótlóbusz 3:40-kor, az utolsó 23 órakor indul Székesfehérvárról. Balatonfüredről Székesfehérvárra 3:13-kor, 5:08-kor, 5:50-kor, 20:45-kor, 21:30-kor, valamint 7:08 és 19:08 között minden páratlan óra 8. percében indulnak buszok a vonatok helyett. A Székesfehérvár és Balatonfüred között közlekedő pótlóbuszokkal minden érintett település elérhető. A pótlóbuszok Székesfehérváron napközben a Bakony InterCity vonatokhoz csatlakoznak.

A Lepsény és Balatonfüred között közlekedő pótlóbuszok a Balatonakarattya–Balatonfüred közötti szakasz Budapestről történő gyorsabb elérését biztosítják, Balatonfüred felé napi 5 (pénteki napokon 6), Lepsény felé napi 4 (vasárnapokon 5) alkalommal. Lepsényben a nagykanizsai és a siófoki gyorsvonatokhoz csatlakoznak.

Balatonfüred és Tapolca között nem közlekednek a gyorsvonatok a vágányzár ideje alatt, egyes személyvonatok menetrendje pedig kisebb mértékben módosul.

A részletes utastájékoztatási hirdetmények a vasúttársaság honlapján elérhetők:

A nyári turisztikai szezon idejére felfüggesztik a jelentősebb építést, hogy a vasúti eljutás biztosítható legyen az északi partra is. A beruházás befejezéséig, várhatóan 2021 nyaráig további menetrend-módosításokra számíthatnak az utasok.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva