Keszey Ágnes | 2022.04.17. 14:00
Megkezdődött a balatoni hajózási szezon
Szombaton délelőtt Siófokról indult a Szent Miklós hajó a balatonfüredi kikötőbe: itt fogadták ünnepélyesen a vízijárművet, s nyitották meg a 176. hajózási idényt.

 

Balatonfüreden tartották a hajózási szezonnyitót
Fotó: Keszey Ágnes

 

A Balatoni Hajózási Zrt. korábban azt közölte, hogy az év minden napján üzemelő kompszolgáltatás mellett, április 16-tól hétvégente már hajóval is felkereshetők lesznek a Balaton leglátogatottabb települései, több kikötőben a sétahajózás is elérhetővé válik.

A balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága is az első hajót fogadók között volt a szombati idénynyitón
Fotó: Keszey Ágnes

 

A Balaton két partját összekötő kirándulójáratok az áprilisi hétvégéken napi négy alkalommal közlekednek majd Siófok-Balatonfüred-Tihany és Fonyód-Badacsony útvonalakon, emellett Siófokon, Balatonfüreden, Badacsonyban és Keszthelyen elindulnak a sétahajók is a húsvéti hosszúhétvégétől.

 

Április végétől már naponta indulnak a hajójáratok és újabb kikötők kapcsolódnak be a menetrendbe. A kedvelt programhajók a nyári főszezonban lesznek elérhetőek.

Ilyen lesz az idei hajózási szezon

A Balatoni Hajózási Zrt. Siófok és Balatonfüred között, a Szent Miklós zászlóshajón tartotta szezonnyitó sajtótájékoztatóját. Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója értékelte a tavalyi rekord évet és bemutatta az idei terveket. Beszélt a hajóflotta fejlesztéséről, a menetrendről, a társaság arculatfrissítéséről, az új szolgáltatásokról és partneri együttműködésekről.

Elhangzott: a kedvező időjárásnak és a Balaton népszerűségének köszönhetően további forgalomnövekedés tapasztalható a kompokon, az év első 3 hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest 23 százalékkal nőtt a szállított utasok száma.
A megújult arculattal a kikötőkben, a hajókon, offline és online felületeken és a BAHART honlapján is találkozhatnak az érdeklődök.

A leginkább várt újdonság az online jegyvásárlás lesz, amely a tervek szerint májusban indul.

Kiemelt szerep jut a flottafejlesztésnek, ami az első ütemben két új komp és két új katamarán építésével valósul meg. A hajók várhatóan 2022-ben érkeznek a Balatonra.

Az új balatoni komp
Fotó: MTÜ

 

Az első komp sikeres üzempróbái után megkezdődik a szállításra való visszabontása, míg az első katamarán festési és gépészeti szerelési munkái után hamarosan megtörténik a vízre tétel is. Amennyiben a Balaton vízállása lehetővé teszi, a hajók szállítására május közepén kerül sor.

Az új kompokról korábban itt írtunk

A meglévő flotta felújítása is folytatódik. Környezetvédelmi és üzemanyagfogyasztási motorkorszerűsítések mellett a Szigliget hajón, a Badacsony katamaránon, a Szántód hajón és a 95. születésnapjára készülő Tünde nosztalgiahajón is jelentősebb felújítások lesznek.

Május közepétől a keleti medencében megújult kínálattal jelentkezik a BAHART: a megszokott Siófok – Balatonfüred – Tihany útvonal helyett közvetlen járatok indulnak Siófok – Balatonfüred, valamint Siófok – Tihany között, melynek köszönhetően az utasok kényelmesebben és gyorsabban eljuthatnak majd a célállomásukra. A főszezonban így napi 9, pénteken és hétvégén pedig napi 10 hajójárat indul Siófok és az északi parti célállomások között.

Balatonfüred és Balatonföldvár között közvetlen járatok közlekednek majd, és a hajók megállnak Tihanyrévben is. A programhajó kínálatban az augusztusi hónapban heti két helyett már heti három bulihajó járat indul a legtöbb kikötőben, és a gyerekeknek szóló Varázshajó is további indulási időpontokkal bővül.
Folytatódik a BAHART szolgáltatásainak fejlesztése, a büfékben neves balatoni borászatok borai és helyi kézműves sörök is kaphatók lesznek. A hagyományos programválasztékot a partnerek közös programjai színesítik: koncertek, bulik, kulturális, sport- és gasztro események – közölte a hajózási cég.

 

Nyitókép: Csobánc a balatonfüredi kikötőben várja az utasokat
Fotó: Keszey Ágnes/archív

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva