2019.08.09. 19:00
Megkezdődött az egyedülálló Balatonfüredi Borhetek
Ünnepélyes szalagátvágással megnyitotta kapuit a Balatonfüredi Borhetek pénteken este a Tagore sétányon.

A szeptember elsejéig tartó rendezvény felvezetéseként délután új borlovagokat avattak a fehér templomban. Kora este a megnyitó előtt a fesztiválkapunál a Balatonfüred Néptáncegyüttes tagjai adtak elő improvizációt egy népi együttes zenéjére, majd megérkeztek a település elöljárói és a helyi Balatonvin Borlovagrend tagjai. A 25 borászat, három pecsenyesütő és nyolc egyéb kiállító felkészült a rendezvényre, és minőségi termékekkel várja a vendégeket, jelentette az év füredi borásza, Kálmán József Bóka István polgármesternek.

Bóka István köszöntőjében hangsúlyozta, a Balatonfüredi borhetek egyedülálló, kivételes rendezvénysorozat, amelyen különleges körülmények között lehet kóstolni a borvidék borait.

Cserép László, a polgármesteri hivatal művelődési osztályának vezetője kérdésünkre elmondta, a korábbi évekhez képest több újdonság is várja a látogatókat. A Kisfaludy színpad nagykoncertjei mellett ezúttal a borospavilonok között két kisebb színpadon is nívós együttesek adnak akusztikus koncertet, valamint itt esténként borosgazdák tartanak borkóstolót. Cserép László hozzátette, Balatonfüred a szőlő és a bor városa, a borhetek a város egyik legszebb hagyományának ünnepe, a rendezvény gyökerei az 1930-as évek elejére nyúlnak vissza, a Tagore sétány az 1990-es évek eleje óta ad otthont a rendezvénynek.

A borosgazdák faházai a szokott helyen sorakoznak a Tagore sétányon, az első helyet az év füredi borásza kapta. A rendezvényre összesen huszonöt borászat települt ki: csak azok a pincészetek vehetnek részt a borheteken, amelyek a Balatonfüredi–Csopaki borvidékhez tartoznak, elérték a megfelelő pontszámot a városi borversenyen, és rendelkeznek balatonfüredi szőlőterülettel. Borászatonként 8-12-féle bort lehet kóstolni, összesen mintegy háromszáz tétel közül választhatnak a vendégek.

A nyitónapon az Erdőfű Népi Kamarazenekar adott koncertet, fellépésük előtt Eperjes Károly színművész a borral és borfogyasztással kapcsolatos humoros anekdotákat osztott meg a közönséggel.

Forrás: Marton Attila/ veol.hu

Fotók: Penovác Károly/ Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva