Krausz Andrea | 2024.06.06. 10:00
Megnyílt a balatonfüredi Esterházy-kastély
Romjaiból újították fel a balatonfüredi Szívkórház mellett lévő, 1400 négyzetméteres Esterházy-kastélyt. A több mint 1 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a reformkori városrészben egy izgalmas nyaralástörténeti látogatóközpont létesült.

Jól ismerjük a főnemesi Esterházy család számos kastélyát a történelmi Magyarország területén, melyek közül kiemelkedik hazánk egyik legnépszerűbb turisztikai látnivalója, a fertődi „magyar Versailles”. De azt kevesen tudják, hogy Balatonfüreden is van Esterházy-kastély.

A kívül-belül megújított épületet 2024. május 18-án adták át, ahol mostantól egy különleges nyaralástörténeti kiállítás várja az érdeklődőket.

Az interaktív elemekkel tarkított tárlaton megismerkedhetünk a balatonfüredi fürdőélet múltjával.

Kiállítóhely, látogatóközpont, valamint rendezvénytér is létesült a felújított Esterházy-kastélyban Balatonfüreden, a Szívkórház mellett
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A fürdőruhához fürdőharisnyát is húztak

A kétemeletes kastély szobáit végigjárva bekukkanthatunk például egy fürdőkabinba, ahol a korabeli fürdőruhákról tudhatunk meg érdekességeket. A XVIII. században a fürdőruhák a test nagy részét takarták. A hosszú, köntösszerű viseletek tulajdonképpen az utcai viselet másai voltak.

Vászonból, lüszterből vagy kartonból készültek, fodrokkal díszítették, fekete fürdőharisnyát viseltek hozzájuk.

Az egyik teremben tanulmányozhatjuk a korabeli fürdőruhákat
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Hidegfürdőház és melegfürdőház Balatonfüreden

Tudtad, hogy Balatonfüreden már az 1700-as években fürdőházak létesültek a Balaton nyílt vizén?

A mély és süppedékeny iszap miatt a tiszta vizet hosszú gyalo­gálással lehetett csupán elérni.

Később a cölöpökre épült fürdőházat nevezték hidegfürdőháznak. Ellentétben a parton lévő melegfürdőházzal, ahol a gyógyforrások és a tó vizét ki­merték és felmelegítették, majd kádakba öntötték.

A feltörő gyógyvizeknek köszönhetően jött létre a több mint háromszáz éves gyógyító múltra visszatekintő fürdőtelep Balatonfüreden
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A seborvosok kezelték a „nyavalákat”

A tárlaton részletes leírást kapunk a különböző gyógykúrákról, valamint a felszínre törő forrásokról.

A XIX. század elejéig a fürdőorvosi rendelés az ivókutak mellett, vagy a közeli sétányon történt.

Balatonfüreden számos fürdőorvosi szaktekintély dolgozott, akik munkásságukkal hozzájárultak a gyógyfürdő hírnevének gyarapításához. De korábban is zajlottak itt orvosi kezelések. 1702 és 1770 között seborvosok látták el a gyógyulni vágyókat. Feladatuk a „külső nyavalák” kezelése volt.

Értékes szekkót találtak

Számos helyen hallgathatunk hanganyagokat, vagy kukkanthatunk be valami kémlelőlyukon. Van, ahol képletesen végigsétálhatunk a Tagore sétányon, máshol megismerhetjük az Anna-bálok történetét. Megidéződik a füredi színházak történelme, bepillantást nyerhetünk a vendégek szórakoztatását szolgáló éttermek kínálatába, működésébe. A balatonfüredi Esterházy-kastély azon kevés épületek egyike, amelyiknek megmaradt az eredeti tervrajza. A felújítás során értékes falfestés (szekkó) került elő, amit restauráltak.

A földszinti terem kertet ábrázoló falfestése, szekkója, melyre – meglepetésként – a felújítás során bukkantak
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Esterházyak balatonfüredi történelme

A felújított kastély földszinti részét gróf Esterházy Kázmér, Zólyom vármegye főispánja építtette 1781–82-ben. Az épületet 1785-ben gróf Esterházy Károly egri püspök vásárolta meg és vendégfogadónak adta bérbe. 1837–38-ban emeletet építettek hozzá, és klasszicista stílusban alakították át a homlokzatokat. A kastély 1921-ben a Quadt család tulajdonába került Gróf Esterházy Jenő unokahúgán keresztül.

1943-ban egy második emeletet építettek rá, és ekkor kapta meg a késői neobarokk stílusú homlokzatát.

Működött szállodaként, majd 1944-től a Teleki Pál Tudományos Intézet egy részlege költözött be, Itt volt az Államtudományi Intézet könyv- és térképtára, sőt saját nyomda is üzemelt. 1950-ben a magyar állam tulajdonába került, egyre romlott az állaga. 2017-ben egy telekcsere révén jutott az önkormányzati tulajdonába.

A felújítás a Világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt uniós program keretében, 1,2 milliárd forintból valósult meg.

Az Anna-bál történetét bemutató terem a balatonfüredi Esterházy-kastélyban
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

 

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva