likeBalaton.hu | 2022.03.06. 08:00
Miklósa Erika is szerepel a Négy Évszak koncerteken Balatonfüreden
Az évszakokhoz illeszkedő, különleges hangulatú koncertsorozat indul Balatonfüreden neves művészekkel.

Négy Évszak – hangversenysorozat a klasszikus zene kiválóságaival

Négy évszak, különleges hangversenyek és csodálatos énekesek – így foglalhatnánk össze röviden a Novák Péter és Kováts Péter művészeti vezetők által megálmodott klasszikus zenei sorozat koncepcióját. A koncertsorozat évszakonként csábítja a komolyzene kedvelőit

megismételhetetlen zenei utazásokra, középpontba helyezve az opera varázslatos világát.

– A sorozatot 2017-ben indítottuk útjára, és gyorsan népszerű lett a koncertlátogatók körében. A hosszú pandémiás időszak után úgy látszik, hogy a tavasz és az újrakezdés jegyében folytathatjuk bérletes előadásainkat. Kováts Péter, a Mendelssohn kamarazenekar művészeti vezetője és Novák Péter művészeti tanácsadónk közös munkája az új koncepció, amely sok izgalmat tartogat a füredi közönségnek – mondta Schmidtné Kositzky Anett, a Balatonfüred Kulturális Központ igazgatója.

A komolyzene aranykorának legnagyobb szerzőinek művei szólalnak meg

Négy helyszín, négy hangkarakter, négy hangulat, négy személyiség tolmácsolásában szólalnak meg a XVII.-XIX. század, avagy a komolyzene aranykorának legnagyobb szerzői, akik az emberi hangot szinte instrumentumként értelmezték szerzeményeikben.

A Mendelssohn kamarazenekar vendégei között üdvözölhetjük a világhírű operaénekesnőt, Tokody Ilonát, valamint partnerét, Muskát András, operaénekest.

 

– Kováts Péterrel 25 éve ismerjük egymást, nem egy produkcióban dolgoztunk együtt, ezért az összehangolódással nem volt problémánk. Én javasoltam a fellépő művészeket, és Péter mindannyiukra igent mondott. Olyan művészeket javasoltam, akik bármikor meg tudnak tölteni egy hangversenytermet lelkes nézőkkel. Arra biztattam a fellépőket, hogy bátran vonjanak be társművészeteket. Így bármikor megszólalhat egy vers vagy regényrészlet az estek folyamán. Egyedi élménnyel szeretnénk megajándékozni a hangversenysorozat nézőit – mondta Novák Péter művészeti tanácsadó.

– Péter kitalálta, hogy különböző, csodálatos balatonfüredi helyszínekhez különböző évszakokat, és hozzájuk illő hangfajokat kössünk.

A nyár derűs, napsütötte időszak, amelyhez a szopránhang passzol a legjobban, így Miklósa Erika művésznő egy remek választás ehhez az előadáshoz.

Az esték megszólaló műveit én válogattam, és próbáltam minden nézőre gondolni. Azokra is, akik szeretnek ismert, népszerű dallamokat hallani, és azokra is, akik újdonságokra vágynak. Amikor valaki koncertjegyet vásárol, a kezünkbe adja az életét másfél-két órára. Nem élünk vissza a bizalommal – mondta Kováts Péter, aki az este programjának kialakításáért felelős.

 

Műsoron többek között Händel, Vivaldi, Mozart és Dvořák művei

Tavasz – szoprán – Tokody Ilona, Kossuth- és Liszt Ferenc díjas operaénekes, valamint Muskát András előadása

Nyár – koloratúrszoprán – Miklósa Erika, Kossuth- és Liszt Ferenc díjas operaénekes

Ősz – a mezzoszoprán – Mester Viktória, az Operaház vendégművésze

Tél – a bariton – Sándor Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Opera és az Operaház magánénekese

A sorozat decemberben, Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és a Mendelssohn Kamarazenekar közös koncertjével zárul.

A sorozat helyszínei Balatonfüreden

Az Evangélikus Templom, a Krisztus Király Templom (Piros Templom), az Anna Grand Hotel Díszterme, valamint a Zsidó Kiválóságok Háza.

 

Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva