likeBalaton.hu | 2021.07.30. 11:00
Naponta hét órát gyakorol a balatonfüredi prímásverseny idei nyertese
Átadták a Balatonfüred és a Hagyományok Háza által közösen rendezett prímásverseny díjait. A Kisfaludy Galériában hét hegedűs mérte össze a tudását, és idén Horváth László bizonyult a legjobbnak.

Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása elmondta: a második helyezett megosztva Farkis Béla és Váradi Gyula lett, míg a harmadik helyen Oláh Dávid végzett.
A zsűri különdíjban részesítette a klasszikus zenei múlttal a cigányprímások közt is versenyző Sztojka Zoltánt és az egyetlen női prímást, Bordás Georginát, valamint a legfiatalabb indulót, a 12 éves Bujka Leonárdót.

A kilencedik alkalommal megtartott versenyt Balatonfüred és a Hagyományok Háza egyik évben autentikus népzenét művelő, a másikban cigányzenét játszó prímásoknak hirdeti meg. Idén a cigányprímások mérték össze tudásukat kedden és szerdán a zsűri előtt, melynek tagjai Radics Ferenc mellett ifj. Kállai Kiss Ernő, a Margitszigeti Danubius Nagyszálló zenekarvezető prímása, valamint Roby Lakatos magyar hegedűvirtuóz voltak.

A 2021-es év nyertese: Horváth László
Kép forrása: balatonfured.hu

Horváth László, a verseny fődíjasa, négyéves kora óta hegedül, az első tanára a nagyapja volt. Mint mondta a családban kis túlzással mindenki zenész, így nem volt kérdés a zenélés. Naponta hét órát gyakorol, nem telik el úgy nap, hogy ne hegedülne. Elvégezte a Bartók Béla konzervatóriumot, jelenleg is klasszikus zenét tanul. 22 évesen semmi más vágya nincs, mint hogy, megalakítsa saját zenekarát.

– Mindenki győzni jött ide, és mindenki, önhittség nélkül, azt is gondolta magában, hogy akár meg is nyerheti a versenyt. Ismerjük egymást, tudjuk, ki hogy játszik, hiszen ez egy kis közeg. Mi vagyunk az utolsók, akik igazi kávéházi cigányzenét játszanak. A nálunk fiatalabbakat már nem érdekli ez, mert látják, nincs fellépési lehetőség. Éreztem, hogy jól sikerült a játékom, szólt a hegedű a kezem alatt, de itt apró dolgok döntenek – mondta.
Radics Ferenc hegedűművész, a prímásverseny zsűrijének tagja az értékeléskor azt mondta, hogy a versenyen Horváth László tudta leginkább megteremteni azt az atmoszférát, ami elengedhetetlenül fontos a cigány zenéhez. A fiatal zenész szinte rezzenéstelen arccal vette tudomásul az eredményhirdetéskor, hogy ő kapta a fődíjat, később is csak egy enyhe mosoly jelezte az arcán, hogy ezúttal ő volt a legjobb.

Kép forrása: balatonfured.hu

A díjazottak szerda este gálaműsort adtak a balatonfüredi Gyógy téren felállított színpadon.

Forrás: MTI, Balatonfured.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva